Ugyldig vedtak om revisjonsordning i Bergen kommune

Fylkesmannen i Hordaland har etter lovlighetskontroll konkludert med at bystyrets vedtak om ny revisjonsordning var ugyldig grunnet feil saksbehandling.

Bergen bystyre behandlet sak om ny kommunerevisor og kommunerevisjon 15. desember 2008. Krav om lovlighetskontroll ble fremmet av tre bystyrerepresentanter, som bl.a. mente at ordføreren hadde gjennomført saksbehandling som tilligger kontrollutvalget. Dette synet ble i hovedsak støttet av den juridiske vurderingen til kommuneadvokaten i Bergen.

Fylkesmannen viser i vedtaket til at saken har sitt utspring i en arbeidsmiljøsak, men at den i tillegg har blitt en sak om ny organisering av kommunens revisjon. Lov og forskrift gir kontrollutvalget en eksklusiv kompetanse og en plikt til å behandle saker om revisjonsordning. Vedtak om tilsetting av ny revisor skal også skje etter innstilling fra kontrollutvalget.

Fylkesmannen påpeker videre at prosessen fram mot vedtak i bystyret var noe uryddig når det gjaldt den formelle rollen til kontrollutvalget. Fylkesmannen stiller seg i det vesentlige bak kommuneadvokatens vurderinger, og konkluderer med at bystyrevedtaket må oppheves som ugyldig grunnet feil saksbehandling.

Les fylkesmannens vedtak her »

Les mer om bystyresaken her »

Les kommuneadvokatens juridiske vurdering av saken her »