NKRF anmoder KRD om lovendring

NKRF fremmer forslag om ny § 78a i kommuneloven om revisors taushetsplikt.

NKRFs initiativ har sin bakgrunn i at en rekke henvendelser vi har fått fra våre medlemmer, tyder på at de har vansker med å forstå og praktisere bestemmelsene om revisors taushetsplikt i kommuneloven § 78 nr. 7.

I dagens brev til KRD gjør NKRF framlegg om at det fremmes proposisjon om ny § 78a i kommuneloven med følgende ordlyd:

§ 78a. Revisors taushetsplikt

Den som foretar revisjon for en kommune eller fylkeskommune, plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det han eller hun i forbindelse med revisjonen får vite om forhold av personlig karakter eller opplysninger om drifts- eller forretningshemmeligheter.

Taushetsplikten gjelder også etter at vedkommende har avsluttet oppdraget. Han eller hun kan heller ikke utnytte opplysninger som nevnt i første ledd i egen virksomhet eller i tjeneste eller virksomhet for andre.

For øvrig gjelder bestemmelsene i forvaltningsloven §§ 13 a. til 13 f. så langt de passer.

Uten hinder av bestemmelsen i første ledd kan den som foretar revisjon avgi forklaring og legge fram dokumentasjon vedrørende tjenesteoppdrag til politiet når det er åpnet etterforskning i straffesak. Daglig leder eller oppdragsansvarlig revisor kan videre underrette politiet dersom det i forbindelse med revisjonen kommer fram forhold som gir grunn til mistanke om at det er foretatt en straffbar handling. Revisjonen kan også gi opplysninger til andre offentlige kontrollmyndigheter dersom det er aktuelt. Underretning kan gis selv om revisjonen ikke er avsluttet og uten at forholdet er meddelt revidert virksomhet.

Samtykke til å føre bevis etter straffeprosessloven 22. mai 1981 nr. 25 § 118 og tvisteloven 17. juni 2005 nr. 90 § 22-3 gis av daglig leder eller oppdragsansvarlig revisor.

Taushetsplikten gjelder ikke dersom det å gjøre opplysningen kjent, er en del av oppgavene for revisjonen.

Den som mottar taushetspliktsbelagte opplysninger fra revisjonen, har selv taushetsplikt om disse.

Framleggets første til femte ledd bygger på § 15 om taushetsplikt i lov 7. mai 2004 om Riksrevisjonen. Sjette ledd tilsvarer en bestemmelse i § 78 nr. 7. Sjuende ledd bygger på § 7 fjerde ledd i merverdiavgiftsloven av 1969.

Her kan du lese hele NKRFs framlegg om ny § 78a i kommuneloven om revisors taushetsplikt.