Anbefalingene om kommunalt eierskap, selskapsledelse og kontroll er oppdatert

KS har oppdatert sine anbefalinger pr. februar.

Til KS om eierskapAnbefalingene fra KS om eierskap, selskapsledelse og kontroll av kommunalt/fylkeskommunalt eide selskaper og foretak foreligger nå i oppdatert versjon. Endringene, som er nærmere omtalt nedenfor, gjelder anbefaling nr. 6 Tilsyn og kontroll med kommunale foretak og med forvaltningen av kommunens interesser i selskaper.

Anbefaling nr. 6 er utvidet med to nye momenter. For det første vises det til notekravet til årsregnskapet hvor kommunen skal opplyse om hvordan den samlede virksomheten i kommunen er organisert, herunder KFer, interkommunalt samarbeid, IKSer eller ASer. Her gis følgende anbefaling:

  • Administrasjonssjefen bør sørge for at de folkevalgte og innbyggerne lett kan finne informasjon med oversikt over selskap og annet som kommunen har eierinteresser i. Listen bør også vise kommunale foretak i kommunen, § 27-samarbeid, vertskommunesamarbeid og dessuten stiftelser som kommunen har vært med på å stifte.

For det andre settes det fokus på selskapskontroll med selskaper der flere kommuner/fylkeskommuner er eiere. Her gis følgende anbefalinger:

  • Kommunene som eiere bør avtale hvorledes selskapskontrollen best kan samordnes mellom eierkommunene.
  • Som orientering til kommunene og deres kontrollutvalg, bør selskapene med flere kommuner som eiere, opplyse i årsmeldingen om de selskapskontrollene som er gjennomført i løpet av året.

De i alt 19 anbefalingene fra KS om kommunalt eierskap, selskapsledelse og kontroll er svært nyttige i forbindelse med utarbeidelse av rutiner for kommunenes eierstyring. I denne forbindelse viser vi også til nyttige tips fra KS til kommunenes arbeid med eierskapsmeldinger, herunder bl.a. eksempler på kommuners eierskapsmeldinger og en veileder i kommunale eierskapsprosesser.

Anbefalingene har også vist seg å være et godt hjelpemiddel i forbindelse med gjennomføring av selskapskontroll, herunder som grunnlag for å fastsette kontrollkriterier.

Her kan du laste ned en pdf-versjon av de oppdaterte anbefalingene om eierskap, selskapsledelse og kontroll av kommunalt/fylkeskommunalt eide selskaper og foretak.