Undersøkelse om varsling

Personalsjefer, revisorer og ansatte i et utvalg kommuner er spurt om erfaringer med varslingsordningen.

Det er ganske stor åpenhet og klima for å komme med kritikk i kommunesektoren, svarer både ansatte, personalsjefer og revisorer i en ny undersøkelse. Men arbeidsgiver må informere bedre om varslingsreglene.

I samarbeid med Transparency International Norge starter KS nå prosjektet "Åpenhet, integritet og antikorrupsjon i kommunesektoren", finansiert av Kommunal- og regionaldepartementet. En åpen og god ytringskultur og velfungerende varslingsrutiner er viktige verktøy i kampen mot korrupsjon. Spørreundersøkelsen om varsling er et ledd i dette prosjektet, og den er gjennomført sammen med Norges Kommunerevisorforbund (NKRF).

Svarene i undersøkelsen tyder det på at revisor ikke har veldig sterkt fokus på kommunenes varslingsrutiner. Imidlertid peker revisor på at en velutviklet varslingsrutine vil kunne virke forebyggende på saker om økonomiske misligheter og korrupsjon.

Undersøkelsen viser også at mange av varslingssakene er knyttet opp til arbeidsmiljøet. I regnskapsrevisjons sammenheng er det ikke gitt at det vil ha relevans i revisors risikovurdering.

Svarene tyder på at kontrollutvalgene er mer involvert i varslingssaker enn revisor. Kontrollutvalget er kommunestyrets tilsynsorgan og skal føre tilsyn med hele kommunens virksomhet, og det er ikke alle saker som ender opp i bestillinger til revisor. Når det viser seg at kontrollutvalget er mer involvert enn revisor, er det et forventet resultat.

I regnskapsrevisjon skal en først og fremst gi en bekreftelse på økonomisk informasjon. Selv om revisjon også skal bidra til å forebygge og avdekke økonomiske misligheter, vil revisors fokus være rettet mot forhold som kan medføre vesentlig feilinformasjon i årsregnskapet. Med mindre kontrollutvalget har bedt revisor om å gjøre spesielle undersøkelser rettet mot varsling, vil de fleste varslingssakene falle utenfor revisors arbeidsfelt. Det er nok en generell forventning i samfunnet om at revisor i kommunal sektor, som skal passe på at kommunene drives i tråd med fellesskapets verdier, har en mer aktiv rolle, særlig knyttet til økonomisk intern kontroll og mislighetssaker.

Her kan du lese mer om undersøkelsen om varsling i kommunesektoren og kommentarer fra KS »