Kommunerevisors uavhengighet i forbindelse med selskapskontroll

Utredning om kommunerevisors uavhengighet ved gjennomføring av selskapskontroll.

Lic. Jur. Oddvar Overå har på vegne av FKT utredet spørsmål vedrørende revisors uavhengighet ved utøving av kommunal og fylkeskommunal selskapskontroll. Bakgrunnen for bestillingen er en anmodning fra kontrollutvalgene i Hordaland fylkeskommune, Sund kommune og Øygarden kommune. Kjernespørsmålet i utredningen er om kommunens valgte revisor også kan gjennomføre selskapskontroll i selskaper hvor vedkommende er valgt som revisor.

I utredningen skiller Overå mellom selskaper som fullt ut - direkte eller indirekte - er eid av kommuner og/eller fylkeskommuner, jf. koml. § 80, og selskaper hvor også staten og/eller private er eiere.

For de først nevnte selskapene har Overå kommet til "at det ikke kan være noe i vegen for at kommunens revisor kan gis i oppdrag å utføre selskapskontroll selv om vedkommende også er valgt revisor for det aktuelle selskapet."

For selskaper som ikke er fullt ut kommunalt eid er Overås konklusjon "at kommunens/ fylkeskommunens revisor som samtidig er valgt revisor for et selskap av den kategori det her er tale om, i alle fall ikke kan brukes til å utføre forvaltningsrevisjon av selskapet." Overå konkluderer videre med at det må "være mest korrekt å konkludere med at kombinasjonen av de aktuelle oppdrag vil komme i strid med uavhengighetskravet" når det gjelder eierskapskontroll, som er den obligatoriske delen av selskapskontrollen.

Kommunalt eide revisjonsvirksomheter er ikke valgbare som revisor i den typen selskaper hvor Overå konkluderer med begrensninger i den aktuelle rollekombinasjonen. Disse begrensningene er derfor kun aktuelle i de fåtalls kommunene som har valgt løsning med privat revisor.

Her kan du lese hele Overås utredning om revisors uavhengighet ved utøving av kommunal og fylkeskommunal selskapskontroll »

Her kan du lese mer om selskapskontroll generelt »