Momskompensasjon for krisesentre drevet av en stiftelse

NKRF ber Finansdepartementet bl.a. vurdere om private eller ideelle virksomheter som yter krisesentertjenester bør ha har rett til momskompensasjon.

NKRF har mottatt en henvendelse fra Hedmark Revisjon IKS vedrørende retten til å motta momskompensasjon for en privat stiftelse som driver et krisesenter i distriktet. Saken har vært til behandling i Skattedirektoratet som i en uttalelse av 9. desember 2010 til Skatt Øst har konkludert med at private eller ideelle virksomheter som yter krisesentertjenester, ikke har rett til kompensasjon for merverdiavgift etter kompensasjonsloven § 2 første ledd bokstav c.

Det synes å være liten tvil om at kommuner som driver krisesentre selv, vil være berettiget momskompensasjon for betalt merverdiavgift etter hovedregelen i momskompensasjonsloven. Når kommunens forpliktelser etter krisesenterloven blir ivaretatt av ideelle eller private virksomheter er det nærliggende å anta at det vil være kommunen som betaler for tilbudet gjennom driftstilskudd e.l. Det synes derfor urimelig at en stiftelse som driver tjenesten ikke skal kunne motta kompensasjon for betalt merverdiavgift på samme måte som kommunen selv. En slik forskjellsbehandling innebærer at merverdiavgiftssystemet virker konkurransevridende i favør av å organisere krisesentertjenesten i kommunal regi. Hensikten med momskompensasjonsordningen er nettopp å unngå slik konkurransevridning.

NKRF ber derfor Finansdepartementet vurdere å foreslå en endring av momskompensasjonsloven slik at også private/ideelle virksomheters drift av krisesenter skal gi rett til momskompensasjon.

NKRF ber også om departementets vurdering av om drift av krisesenter anses å være en sosial tjeneste etter mval. § 3-4. Dersom departementet konkluderer med at drift av krisesenter ikke er en sosial tjeneste etter mval. § 3-4, antar NKRF at en stiftelse som driver krisesenter vil ha mulighet for å la seg registrere i mva-registeret.

Les hele brevet fra NKRF til Finansdepartementet her »