NKRF på komitehøring i Stortinget

NKRF deltok i dag på åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite.

Styreleder Per Olav Nilsen og daglig leder Ole Kristian Rogndokken utenfor Stortinget etter dagens høring.
Kommunal- og forvaltningskomiteen har holdt åpen høring i forbindelse med behandlingen av Statsbudsjettet for 2012 (Prop. 1 S (2011–2012)).

NKRF, representert ved styreleder Per Olav Nilsen og daglig leder Ole Kristian Rogndokken, var blant deltakerne i dagens høring. NKRFs innspill knytter seg til Programkategori 13.70 Rammeoverføringer til kommunesektoren mv. og Hovedmål 2 En åpen, effektiv og tillitskapende kommunal forvaltning. Her framkommer det at KRD tar sikte på å fremme en lovproposisjon i 2012 med forslag til endringer i regelverket rundt kontrollutvalg og revisjon. Mye av bakgrunnen for proposisjonen er rapporten ”85 tilrådingar for styrkt eigenkontroll i kommunane”.

For å trygge kommunenes egenkontroll og med det sikre kommunesektorens legitimitet, ønsket NKRF i høringen å sette fokus på viktige områder som ikke er tatt med i høringsforslaget forut for proposisjonen. NKRF ønsket videre å opplyse Stortinget om forhold som vil bidra til å øke kvaliteten på kontroll og revisjon i kommunene.

Følgende hovedbudskap ble formidlet i tilknytning til de tre forholdene som ble fokusert i NKRFs innspill:

1. Uklart revisjonsinnhold

For at revisor skal kunne bidra til å avdekke systemsvakheter, mener NKRF at det bør settes fortgang i arbeidet med å harmonisere og klargjøre revisjonsinnholdet i kommunesektoren i tråd med den internasjonale utviklingen for revisjon av offentlig sektor.

2. Krav om statlig kvalitetskontroll av revisor i kommunal sektor og sertifiseringsordning

Som et ledd i kvalitetssikringen av yrkesutøverne mener NKRF det bør etableres en egen sertifiseringsordning og en kvalitetskontroll for revisjon av kommunal sektor. Slik godkjenningsordning er etablert i både Sverige, Finland og Danmark.

3. Revisors taushetsplikt, utsatt offentlighet og kildevern

NKRF mener at taushetsplikten for kommunens revisor bør bli tilsvarende som for Riksrevisjonen.

NKRF foreslår at offentlighetsbestemmelsene om kommunal revisjons rapporter behandles på samme måten som i staten, ved at det innføres utsatt offentlighet, dvs. til endelig rapport er mottatt av kommunens kontrollutvalg.

Her kan du lese NKRFs notat til Stortingets kommunalkomite - "En åpen, effektiv og tillitskapende kommunal forvaltning"