Stortingets kommunalkomite positive til styrket egenkontroll

Flertallet i komiteen støtter regjeringens forslag til endringer i kommuneloven og mener forslagene vil bidra til mer åpenhet og styrket egenkontroll.

Stortingets kommunal- og forvaltningskomite har lagt fram sin innstilling om endringar i kommunelova m.m. (eigenkontroll mv.) - Innst. 128 L (2012–2013). Bakgrunnen for saken er regjeringens lovforslag (Prop. 119 L (2011–2012)), som igjen er en oppfølging av anbefalingene i rapporten 85 tilrådingar for styrkt eigenkontroll i kommunane.

Merknadene fra komiteen viser at det er bred støtte til NKRFs påpekning om behovet for å tydeliggjøre om det gjennomføres forvaltningsrevisjon eller ikke.

FrPs merknader er enda klarere ved å be om at kontrollutvalgene får økonomiske rammer til å bestille årlige forvaltningsrevisjon, og at gjeldende forskrift praktiseres etter sin ordlyd, dvs. årlig forvaltningsrevisjon.

Det er også gledelig å se at FrP støtter NKRFs forslag om å harmonisere revisjonsmandatet for statlig og kommunal sektor, mao. at det blir samme revisjonsmandat for offentlig sektor.

Det er også bred støtte for NKRFs forslag for å endre revisors taushetsplikt og innføre utsatt offentlighet for revisors rapporter. Også på dette området viser merknadene at offentlig sektor bør betraktes på samme måte, og at kommunal revisjon bør få samme rammebetingelser som Riksrevisjonen har i staten.


Relaterte artikler: