Videreutdanning innenfor offentlig revisjon

Riksrevisjonen og NKRF tar initiativ for å etablere videreutdanning innenfor offentlig revisjon.

Det er et felles mål om at Norge skal ha en sterk og uavhengig offentlig revisjon av høyeste kvalitet, og med stor tillit blant politisk ledelse i stat og kommune, offentlige virksomheter og i befolkningen generelt.

Med bakgrunn i dette har Riksrevisjonen og NKRF gått sammen om å kunngjøre en anskaffelse (konkurranse etter forhandlinger) på Doffin i dag. Etter planen vil tildeling av kontrakt skje før sommeren, og oppstart av et utdanningstilbud høsten 2013.

Internasjonalt ser man en utvikling, både innenfor statlig og kommunal sektor, i retning av å etablere offentlig revisjon med sterk akademisk og forskningsmessig forankring og med tilhørende utdanningstilbud og sertifiserings-/autorisasjonsordninger. Det er et mål med dette initiativet å knytte offentlig revisjon i Norge opp mot akademiske fagmiljø for å sikre forskning, faglig anerkjennelse og utvikling av fagområdet.

Videreutdanningstilbudet skal bidra til å sikre at kompetansen generelt utvikles til et høyere nivå på de fagområdene som er særegne for offentlig revisjon. Formålet er å styrke kvaliteten på offentlig revisjon gjennom et felles faglig grunnlag for offentlig revisor. Utdanningen skal gi deltakerne utvidete kunnskaper og ferdigheter innenfor gjeldende standarder og metodikk for offentlig revisjon, styring og ledelse av politisk styrte organisasjoner, statlig og kommunalt budsjett- og regnskapsarbeid og økonomi og sentrale lover for offentlig virksomhet.

Mange land har etablert sertifiseringsordninger for offentlig revisor, og disse er utviklet i samarbeid med universiteter, vitenskapelige institusjoner og offentlige myndigheter. Det er derfor også et mål for anskaffelsen at den valgte tilbyder kan være med å bistå med tilretteleggingen av en sertifiseringsordning for offentlig revisor.

Utdanningen skal være på mastergradsnivå og ha et omfang på 60 studiepoeng. Tilbyder skal kunne tilby moduler som dekker de aktuelle temaene (se egen faktaboks), slik at tilbudet totalt utgjør 60 studiepoeng. Studentene/deltakerne må kunne ta modulene løpende eller med visse mellomrom.

Det skal være mulig å ta utdanningen som deltidsstudium ved siden av ordinær jobb. Videreutdanningen bør i utgangspunktet være begrenset til maks. 30 studieplasser. Riksrevisjonen og NKRFs medlemmer vil bruke de fleste plassene, men utdanningen skal også være åpent for andre. Aktuelle kandidater til utdanningen skal i utgangspunktet minimum ha en bachelorgrad innen revisjonsfag eller en mastergrad, og tre års relevant erfaring fra offentlig revisjon eller lignende, alternativt tilsvarende dokumentert realkompetanse.

Utvikling av utdanningen med konkret innhold vil skje i nært samarbeid mellom valgt leverandør og Riksrevisjonen og NKRF. Tilsvarende forutsettes mht. videreutvikling og oppfølging av utdanningen i kontraktsperioden (fire år med opsjon om inntil fire (to+to) år).

Det forutsettes at den som tildeles videreutdanningsoppdraget også kan bistå i tilretteleggingen av en sertifiseringsordning for offentlig revisor i samarbeid med Riksrevisjonen, NKRF og andre aktuelle myndighetsorganisasjoner. Det tas sikte på at arbeidet med dette starter opp høsten 2013.

Utdanningen skal være erfaringsbasert og av høy kvalitet. Det betyr at undervisningen og studiemateriellet skal dekke nyere forskning om praksis og utvikling innenfor de aktuelle temaene.


Til kunngjøringen på DoffinHer kan du lese hele kunngjøringen "Videreutdanning innen offentlig revisjon" på Doffin »
(Ny kunngjøring 21. mars 2012 pga. formelle feil i den første kunngjøringen i februar 2012.)

Modulbasert utdanning
Videreutdanningstilbudet skal omfatte følgende fire moduler:

Offentlig styring
Læringsmål:

  • Gi innsikt i og forståelse for norske modeller for styring og organisering av offentlig virksomheter, herunder ulike roller, utfordringer og særegenheter som gjelder for politisk styrte organisasjoner.
  • Ut fra et kontrollperspektiv skal studentene kunne forstå og anvende politiske føringer og krav til styring og oppfølging for de ulike forvaltningsnivåene.
  • Studentene skal kunne analysere og vurdere styringspraksis ut fra kravene til effektivitet, brukermedvirkning og åpenhet.
  • Studentene skal få kunnskap om internasjonale standarder og beste praksis for styring av offentlige virksomheter.
Offentlig revisjon og revisjonsstandarder
Læringsmål:
  • Gi innsikt i og forståelse for rolle, funksjon, rammebetingelser, mandat og standarder for offentlig revisjon.
  • Bidra til at studentene er godt kvalifiserte til å påta seg "oppdragsansvar" for revisjon av offentlig virksomhet/politisk styrte organisasjoner.

Offentlig økonomi og regnskap
Læringsmål:

  • Gi innsikt i og forståelse for økonomistyring, budsjettering og regnskapsføring i stat og kommune.
  • Gi innsikt og forståelse i bruk av regnskapsinformasjon for analyseformål og økonomistyring.
Offentlig rett
Læringsmål:
  • Studentene skal ut fra et kontrollperspektiv forstå og kunne anvende intensjonene med og kravene i sentralt regelverk som regulerer saksbehandlingen i offentlig virksomhet.
  • Studentene skal forstå og kunne praktisere det særegne ved offentlighet i offentlig revisjon.