Aktuelle saker fra Kommuneproposisjonen 2013

Kontrollutvalgets møter blir som hovedregel åpne. Vergemålsloven antas å tre i kraft fra 1. juli 2013.

Regjeringen la fram Prop. S 110 (2011-2012) Kommuneproposisjonen 2013 i dag. I kap. 1 .6 Åpenhet i kommunene framkommer det som en stund har vært en godt kjent "hemmelighet". Kommuneloven vil bli endret slik at møtene i kontrollutvalget som hovedregel blir åpne. Som det framkommer av sitatet under, vil det samme gjelde for styremøter i kommunale foretak (KF):

"Regjeringen vil fortsette å legge til rette for mer åpenhet i kommunal virksomhet blant annet ved å foreslå nye endringer i kommuneloven, slik at også møter i kommunens kontrollutvalg og møter i styrene til kommunale foretak som hovedregel skal være åpne."

I pkt. 5.6.1 Vergemålsreformen framkommer det at Regjeringen tar sikte på at ny vergemålslov skal tre i kraft 1. juli 2013. Videre siteres følgende fra samme punkt i propen:

"Kommunene vil imidlertid ha noe etterarbeid utover 1. juli 2013 som vil bli regulert i forskrift. Et gjøremål er at overformynderiene skal avgi regnskap per 30. juni 2013 for de midler de har hatt til forvaltning og sammen med kontrollerte vergeregnskaper oversende regnskapet til fylkesmannen innen 1. oktober samme år. Videre betinger vergemålsreformen et utstrakt samarbeid mellom kommunene og fylkesmannen, blant annet gjelder dette overføring av vergemålssaker med tilhørende verger fra kommunene til fylkesmannen."