Aktuelle saker fra Revidert nasjonalbudsjett

Varsler bl.a. endringer i momskompensasjonsloven og nye saksbehandlingsregler i eiendomsskattesaker.

Varsler endringer i momskompensasjonsloven

Finansdepartementet varsler i fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett at kommunens frist for innsendelse av kompensasjonskrav skal vurderes. Kommunene har kortere frist for å sende krav om kompensasjon til skattekontoret enn de private virksomhetene som omfattes av ordningen, jf. kompensasjonsloven § 10.

Departementet vil også gå gjennom de krav som stilles til dokumentasjon for kompensasjonskravet. Det følger av kompensasjonsloven § 8 at grunnlaget for kompensasjonskravet skal kontrolleres og attesteres av revisor. Revisor skal bl.a. kontrollere at enheten er omfattet av kompensasjonsregelverket og at det oppgitt beløp er kompensasjonsberettiget, jf. forskrift 12. desember 2003 om kompensasjon av merverdiavgift til kommuner, fylkeskommuner mv. § 4.

Departementet varsler også at reglene for hvilke private og ideelle virksomheter som er omfattet av momskompensasjonsordningen skal vurderes. Dette gjelder spesielt om loven bør presiseres på punktet om lovpålagte tjenester og rett til kompensasjon ved oppføring av omsorgsboliger.

Departementet vil vurdere disse spørsmålene nærmere og tar sikte på å komme tilbake med konkrete lovforslag på et senere tidspunkt, etter at saken har vært på høring. Se kapittel 15 i Prop 112 L (2011-2012) for nærmere opplysninger.

Eiendomsskatt – saksbehandlingsregler

Regjeringen foreslår å innføre nye saksbehandlingsregler i eiendomsskattesaker. Forvaltningsloven skal i utgangspunktet gjelde for saksbehandling av eiendomsskattesaker. Dette gjelder blant annet reglene om habilitet, veiledningsplikt, forhåndsvarsel, innsynsrett med videre. Unntak fra forvaltningsloven blir blant annet foreslått for taushetsplikt, dekning av sakskostnader, noen typer begrunnelse med videre.

Klager skal avgjøres av en kommunal klagenemnd, og det foreslås blant annet særskilte regler om klagefrist. Det foreslås også en ren lovteknisk opprydding i lovbestemmelsene om skattetakstene. Se nærmere omtale i kap. 3 i Prop. 112 L (2011-2012).

Kirkebygg: Rentekompensasjonsordningen

Regjeringen foreslår å utvide investeringsrammen under rentekompensasjonsordningen for kirkebygg på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett med 300 millioner kroner i 2012, til en samlet ramme på 450 millioner kroner. Ordningen skal stimulere til sikring og bevaring av kirkene, kirkenes utsmykning og inventar.