Forskriftsendringer vedrørende kontrollutvalg og revisjon

Kommunal- og regionaldepartementet har foretatt endringer i forskriftene om kontrollutvalg og revisjon med virkning fra 1. januar 2013.

Bakgrunnen for forskriftsendringene er departementets oppfølging av anbefalingene i rapporten 85 tilrådingar for styrkt eigenkontroll i kommunane. Endringene var på høring sommeren 2011 sammen med de lovendringene som ble vedtatt i Stortinget rett før jul.

Kontrollutvalgsforskriften
I forskrift 15. juni 2004 nr. 905 om kontrollutvalg i kommuner og fylkeskommuner gjøres følgende endringer (endringene i kursiv):

§ 4 første ledd skal lyde:
Kontrollutvalget skal føre det løpende tilsyn og kontroll med den kommunale eller fylkeskommunale forvaltningen på vegne av kommunestyret eller fylkestinget, herunder påse at kommunen eller fylkeskommunen har en forsvarlig revisjonsordning. Kontrollutvalget har rett til å være til stede i lukket møte i kommunens eller fylkeskommunens folkevalgte organer. Kommunestyret eller fylkestinget kan bestemme, i forskrift eller for ett enkelt møte, at kontrollutvalget ikke har rett til å være til stede i lukket møte i kommunestyret eller fylkestinget.

§ 13 annet ledd skal lyde:
Kontrollutvalget skal minst én gang i valgperioden og senest innen utgangen av året etter at kommunestyret eller fylkestinget er konstituert, utarbeide en plan for gjennomføring av selskapskontroll. Planen skal baseres på en overordnet analyse av kommunens eller fylkeskommunens eierskap ut fra risiko- og vesentlighetsvurderinger, med sikte på å identifisere behovet for selskapskontroll på de ulike sektorer og med de ulike selskapene. Planen skal vedtas av kommunestyret eller fylkestinget selv som kan delegere til kontrollutvalget å foreta endringer i planperioden.

§ 20 tredje ledd skal lyde:
Sekretariatet skal være uavhengig av kommunens eller fylkeskommunens administrasjon og av den eller de som utfører revisjon for kommunen eller fylkeskommunen. Sekretariatsfunksjonen kan ikke legges til kommunens eller fylkeskommunens administrasjon. Den som utfører revisjonsoppgaver for den aktuelle kommunen eller fylkeskommunen, kan ikke utøve sekretariatsfunksjoner for kontrollutvalget. Det samme gjelder medlemmer av kontrollutvalget eller kommunestyret eller fylkestinget i den aktuelle kommunen eller fylkeskommunen.

Revisjonsforskriften
I forskrift 15. juni 2004 nr. 904 om revisjon i kommuner og fylkeskommuner mv. gjøres følgende endringer (de opphevede bestemmelsene er tatt inn i kursiv):

§ 4 fjerde ledd blir opphevet.
(Kontrollutvalget skal ha kopi av brev med påpekninger etter annet ledd.)*

*) Endringen er begrunnet med at den sto i direkte motstrid til annet ledd i samme paragraf. Den inngikk for øvrig ikke i den foran nevnte høringen.

§ 11 tredje ledd blir opphevet.
(Departementet kan gi dispensasjon fra kravet i første og annet ledd.)*

*) Kravet gjelder utdanning og praksis for oppdragsansvarlig revisor.


Relatert informasjon: