KS-styret krever likebehandling ved praksisgodkjenning

Kandidater til registrert eller statsautorisert revisor må behandles likt ved vurdering av praksis, uavhengig av om kandidaten er ansatt i privat eller kommunal sektor.

Hovedstyret i KS - Kommunesektorens organisasjon krever at kandidater til registrert eller statsautorisert revisor skal behandles likt ved vurdering av praksis, uavhengig av om kandidaten er ansatt i privat eller kommunal sektor. Hovedstyret ber om at KS og KS Bedrift arbeider videre med saken overfor Finansdepartementet for å få endret dagens begrensende 2 års-regel for kommunal revisjon.

Direktør Bjørg Ravlo Rydsaa, KS Bedrift
Dette framkommer av et vedtak fra hovedstyrets møte tidligere denne uka. Ifølge direktør Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift ga styret i debatten uttrykk for at dagens praksis er en helt uakseptabelt og uforståelig forskjellsbehandling.

Av saksframstillingen framkommer det at Finanstilsynet maskimalt gir godkjenning for to års praksis for kandidater som arbeider i virksomheter eid av kommuner og fylkeskommuner. Dette til tross for at kandidaten har oppfylt kravene til tre års praksis, slik revisorloven krever for å bli enten registrert eller statsautorisert revisor.

Utviklingen innen kommunal sektor og kommunal revisjon tilsier at tiden er inne for å justere denne regelen. I dag bør det være fullt mulig å være ansatt i kommunal revisjon og kunne opparbeide relevant praksis for tre års praksisgodkjennelse. Dette blir bl.a. understøttet av en rapport KS Bedrift og NKRF har fått utarbeidet av en av de fremste på området, høyskolelektor og statsautorisert revisor og jurist Anders Berg Olsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Det bes altså ikke om en særbehandling for kommunal revisjon, men om like muligheter for kandidatene uavhengig av hvor en er ansatt.

Det bes altså ikke om en særbehandling for kommunal revisjon, men om like muligheter for kandidatene uavhengig av hvor en er ansatt.

Det siste året har KS Bedrift og NKRF hatt en dialog med Finansdepartementet om saken (for nærmere detaljer se relaterte dokumenter nedenfor).

I brevet fra Finansdepartementet antydes det en gjennomgang av revisorloven i sammenheng med at det kommer et nytt revisjonsdirektiv fra EU. KS Bedrift og NKRF har i brev og KS har gjennom konsultasjonsordningen bedt om at mandatet utformes slik at det tar opp i seg de aktuelle problemstillingene, og at en representant med god kjennskap til kommunal revisjon og kommunal sektor blir med i utvalget.

Relaterte dokumenter: