NKRF ber Siv Jensen forenkle momsreglene

NKRF ber finansministeren påskynde arbeidet med å forenkle regelverket ved at foreldelsesreglene i merverdiavgiftsloven og merverdiavgiftskompensasjonsloven blir samkjørt.

Finansminister Siv Jensen (FrP) Foto: Rune Kongsro

NKRF har også tidligere tatt opp kommunesektorens problemer knyttet til den korte foreldelsesfristen med Finansdepartementet.

Ordningen med kompensasjon av merverdiavgift for kommuner, fylkeskommuner og visse private og ideelle virksomheter ble opprettet for å forhindre konkurransevridning som følge av merverdiavgiftssystemet. Ordningen har virket i mange år og synes i store trekk å virke etter hensikten. Imidlertid har NKRF sett noen uheldige sider knyttet til foreldelsesfristen for å få kompensasjon. For ikke å bli foreldet må korrigeringer foretas på etterfølgende termin.

NKRF mener at foreldelsesreglene i merverdiavgiftsloven og kompensasjonsloven må bli samkjørt. I denne forbindelse vises det også til at KS overfor Finansdepartementet har gitt uttrykk for at «kommunesektoren ikke skal ha foreldelsesfrister som er forskjellig fra næringslivets ordninger».

Effekten av den strenge foreldelsesfristen er at kommuner og fylkeskommuner kan miste kompensasjon. Tapet må belastes kommunens/fylkeskommunens regnskap og bidrar i tillegg til at ordningen uthules.

NKRF mener at foreldelsesreglene i merverdiavgiftsloven og kompensasjonsloven må bli samkjørt.

Den korte foreldelsesfristen fører eksempelvis til at Sogn og Fjordane fylkeskommune taper ca. 12,5 millioner kroner på en feil som hadde oppstått hos Statens Vegvesen. I en uttalelse fra kontrollutvalget i Oslo kommune vises det til at kommunen har tapt 112 millioner kroner i perioden 2005-2008.

Finansdepartementet har tidligere merket seg NKRFs synspunkt og sagt at det «tar sikte på å foreta en gjennomgang av behovet for en ytterligere oppmykning». NKRF er ikke kjent med at det er foretatt noen gjennomgang av fristen, og ber derfor finansministeren påskynde arbeidet med sikte på å få forenklet regelverket ved at foreldelsesreglene i merverdiavgiftsloven og merverdiavgiftskompensasjonsloven blir samkjørt.


Relaterte artikler: