Nye retningslinjer for beregning av selvkost

KMD har fastsatt nye retningslinjer for beregning av selvkost for kommunale betalingstjenester som gjøres gjeldende f.o.m. 2015.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i rundskriv H-3/14 fastsatt nye retningslinjer for beregning av selvkost for kommunale betalingstjenester som gjøres gjeldende f.o.m. 2015.

De nye retningslinjene bygger på de samme hovedprinsippene som før:

  • Selvkost defineres som kommunen/selskapets totale kostnadsøkning ved å produsere den aktuelle selvkosttjenesten.
  • Kommunen/selskapet skal kunne få tilbake utleggene for anskaffelsene til selvkosttjenesten og bli kompensert for den kapitalen som er bundet opp i produksjonen av tjenesten.
  • En generasjon brukere skal ikke subsidiere eller bli subsidiert av neste generasjon.
  • Selvkost skal være uavhengig av hvordan anskaffelsen faktisk har blitt finansiert.

Andre sentrale forhold som behandles er ulike inntekts- og kostnadselementer og selvkostfond. Diverse lovfortolkninger som har kommet etter fastsettelsen av de forrige retningslinjene i 2003, er også innarbeidet i de nye retningslinjene.

De nye retningslinjene bygger på de samme hovedprinsippene som før.

Noen innspill fra høringsrunden er blitt innarbeidet i de nye retningslinjene. De viktigste endringene gjelder kalkylerente som er fastsatt til 5-årig swaprente tillagt 0,5 prosentpoeng og behandling av tomtekostnader. Dessuten framgår det at selvkostfondet kan ligge i et selskap.

Det blir presisert at retningslinjene ikke er bindende for kommunene på linje med lover og forskrifter, men de angir en økonomifaglig standard for beregning av selvkost og praktisering av selvkostprinsippet som er i tråd med reglene om gebyr i særlovgivningen.

Her kan du lese hele Rundskriv H-3/14 Nye retningslinjer for beregning av selvkost for kommunale betalingstjenester »


► NKRF tilbyr kurs i de nye retningslinjene m.m. 4. desember 2014 i Oslo. Les mer »