NKRF har blitt hørt

Kommunalkomiteen støtter lovendringene om revisors taushetsplikt og utsatt offentlighet.

Fra komitehøringen i oktober. F.v.: Styreleder Per Olav Nilsen og daglig leder Ole Kristian Rogndokken, NKRF

Det ser nå endelig ut til at NKRF får gjennomslag i Stortinget for sin utrettelige kamp for utsatt offentlighet for revisjonsrapporter og selskapkontrollrapporter. Det samme gjelder for en etterlengtet klargjøring i kommunelovens bestemmelse om revisors taushetsplikt.

Stortingets kommunal- og forvaltningskomite har avgitt innstilling til Prop. 113 L (2013-2014) Endringar i kommunelova m.m. (teieplikta til revisor m.m.). Komiteen går enstemmig inn for følgende nye ordlyd i kommuneloven § 78 nr. 7:

Revisor har taushetsplikt etter forvaltningsloven §§ 13 til 13 e.

Selv om NKRF prinsipielt ønsker at det skal være likelydende taushetsbestemmelser for statlig og kommunal revisjon, mener forbundet at den nye ordlyden er dekkende for revisors funksjon.

Flertallet i komiteen (unntatt representantene fra SV og Venstre) går også inn for forslaget om utsatt offentlighet. Forslaget til ny § 5 annet ledd i offentleglova lyder som følger (tilføyelsen i kursiv):

For dokument som er utarbeidde av eller til Riksrevisjonen i saker som han vurderer å leggje fram for Stortinget som ledd i den konstitusjonelle kontrollen, gjeld innsyn først når saka er motteken i Stortinget, eller når Riksrevisjonen har varsla vedkommande organ om at saka er ferdigbehandla, jf. lov 7. mai 2004 nr. 21 om Riksrevisjonen § 18 andre ledd. Innsyn kan utsetjast for dokument som er utarbeidde av eller til ein revisor for ein kommune eller fylkeskommune, i saker som revisoren skal rapportere til kontrollutvalet, jf. kommuneloven § 78 nr. 5, inntil kontrollutvalet har motteke ein endeleg versjon av dokumentet. Det same gjeld dokument som er utarbeidde av eller til den som utfører selskapskontroll, jf. kommuneloven § 77 nr. 5.

Med dette vil rammebetingelsene for offentlig revisjon være de samme uavhengig om det gjelder revisjon av statlig eller kommunal sektor.

NKRF er svært fornøyd med den foreslåtte tilføyelsen om utsatt offentlighet i offentleglova. Med dette vil rammebetingelsene for offentlig revisjon være de samme uavhengig om det gjelder revisjon av statlig eller kommunal sektor.

Stortingets videre behandling av lovendringene er foreløpig satt til 25. november 2014.


Relatert informasjon: