NKRF på Stortingshøring for utsatt offentlighet

NKRF deltok i dag på en åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite.

F.v.: Styreleder Per Olav Nilsen, NKRF og daglig leder Ole Kristian Rogndokken, NKRF
(Foto: Stortingets nett-tv)

Kommunal- og forvaltningskomiteen holdt åpen høring i forbindelse med behandlingen av Prop. 113 L (2013-2014) Endringar i kommunelova m.m. (teieplikta til revisor m.m.). NKRF, representert ved styreleder Per Olav Nilsen og daglig leder Ole Kristian Rogndokken, var blant deltakerne i dagens høring på Stortinget.

I tillegg til revisors taushetsplikt omhandler proposisjonen også forslag om utsatt offentlighet for revisjonsrapporter.

Revisors taushetsplikt

NKRF har oppsummert kommunerevisors oppgave til å være på vakt for fellesskapets verdier, og presiserte under høringen at revisor er til for kommunestyret og kontrollutvalget. Dette bidrar til å sikre legitimiteten til demokratiet.

- Denne rollen betinger at revisor også må kunne kommentere faktiske forhold og sine egne rapporter offentlig, framholdt styreleder Per Olav Nilsen. En bokstavelig tolkning av dagens bestemmelse i kommuneloven setter strenge begrensninger for den muligheten, og vi ser ofte at forventningen fra media og kommunepolitikere er at det gis kommentarer, sa Nilsen videre.

Han påpekt også at den foreslåtte endringen, som det framkommer av prososisjonen, ikke endrer revisors rett til å gi kildevern og til å unnlate å gi opplysninger om svakheter i den interne kontrollen dersom slike opplysninger kan lette gjennomføringen av straffbare handlinger.

Prinsipielt ønsker NKRF at det er likelydende taushetsbestemmelser for statlig og kommunal revisjon, men finner likevel at det foreliggende forslaget er dekkende for revisors funksjon og støtter derfor forslaget til ny bestemmelse om revisors taushetsplikt.

NKRF støtter forslaget til ny bestemmelse om revisors taushetsplikt.

Utsatt offentlighet for revisors rapporter

En foreløpig forvaltningsrevisjonsrapport skal i henhold til forskrift om revisjon i kommuner og fylkeskommuner, oversendes kommunens administrasjonssjef til uttalelse. Dette er også i tråd med god kommunal revisjonsskikk på området.

- En slik prosedyre sikrer en forsvarlig behandling av rapportutkastet både fra revisor og kommunen, samt sikrer kontradiksjon og rettssikkerheten, framholdt daglig leder Ole Kristian Rogndokken. I tillegg vil det kunne hindre at det blir en diskusjon på feil faktagrunnlag.

NKRF er for åpenhet, men ikke før rapporten er ferdig, det vil si når kontrollutvalget har mottatt rapporten. Det skal også presiseres at administrasjonssjefens kommentarer skal framgå av rapporten. Utsatt offentlighet vil i praksis kun bety en utsettelse på noen uker.

NKRF er for åpenhet, men ikke før rapporten er ferdig, det vil si når kontrollutvalget har mottatt rapporten.

Rogndokken presiserte videre at den foreslåtte endringen ikke vil være til hinder for at media kan foreta samtidige undersøkelser. Revisors rapporter kommer normalt som følge av bestillinger fra kontrollutvalget i åpne møter, og de framgår av kontrollutvalgets protokoller som også er offentlige.

Fra utspørringen under dagens høring (f.v.): Per Olav Nilsen (NKRF), Ole Kristian Rogndokken (NKRF), Kristine Foss (Norsk Presseforbund), Ina Lindahl Nyrud (Norsk Journalistlag), Arne Jensen (Norsk Redaktørforening), Hogne Haktorson (Forum for kontroll og tilsyn) og Kirsten Emilie Aasen (Forum for kontroll og tilsyn)


Relatert informasjon: