Utsatt ikrafttredelse av forskrifter til havne- og farvannsloven

Forskrifter om bl.a. innkreving og beregning av anløpsavgift trer først i kraft 1. januar 2012.

Forslag til forskrifter om innkreving og beregning av anløpsavgift, saksbehandlingsgebyr etter havne- og farvannsloven og publisering av opplysninger som kan være av betydning for den som bruker eller oppholder seg i havn har vært på høring i 2010. I forslagene var det lagt opp til at forskriftene skulle tre i kraft 1. januar 2011. Fiskeri- og kystdepartementet har nå besluttet at ikrafttredelse for alle de tre forskriftene utsettes til 1. januar 2012.

Dette innebærer at hele det nye vederlags- og avgiftsregimet utsettes for de havner som til nå har innkrevet havneavgifter. Midlertidig forskrift 9. desember 2009 nr. 1488 om havneavgifter som ledd i en overgangsordning, forlenges tilsvarende. Kommuner som kunne benytte overgangsordningen som følger av denne forskriften, kan dermed fortsette med dette også ut 2011.

Kommuner som ikke kan følge denne overgangsordningen, må som før følge den nye havne- og farvannslovens vederlags- og avgiftsregime, jf. lovens §§ 25 og 42 nr. 4.

Forskriftene vil ifølge departementet bli fastsatt i 2010. Kommunene vil derfor få god tid til å utarbeide lokale forskrifter mv. i tråd med de sentrale forskriftene.