Anbefalingene om kommunalt eierskap, selskapsledelse og kontroll er oppdatert

KS Eierforum har oppdatert sine anbefalinger pr. august.

Til KS EierforumAnbefalingene fra KS Eierforum om eierskap, selskapsledelse og kontroll av kommunalt/fylkeskommunalt eide selskaper og foretak foreligger nå i oppdatert versjon. Endringene, som er nærmere omtalt nedenfor, er ikke omfattende.

I kap. 1 Innledning er det avslutningsvis føyd til et avsnitt om kommuners samarbeid med private aktører. I anbefaling nr. 1 Obligatorisk opplæring av og informasjon til folkevalgte er omtale av både ordførerens og rådmannens stilling tatt inn i kommentarene. En omtale av interkommunale eierskapsmeldinger er føyd til i anbefaling nr. 2 Utarbeidelse av eierskapsmeldinger.

Anbefaling nr. 14 Habilitetsvurderinger og politisk representasjon i styrene er bl.a. supplert med en anbefaling om at kommunestyret oppretter en valgkomité som innstiller til det organet som skal velge styrerepresentanter. Videre er tidligere omtale relatert til kommunale foretak (KF) flyttet til anbefaling nr. 19, jf. nedenfor.

Anbefaling nr. 19 har endret navn fra Åpenhet og klarhet om administrasjonssjefens rolle i kommunale og fylkeskommunale foretak til Administrasjonssjefens rolle i kommunale og fylkeskommunale foretak. I tillegg er som nevnt noe tekst vedrørende KF'er flyttet fra anbefaling nr. 14 til nr. 19.

Anbefalingene er svært nyttige i forbindelse med utarbeidelse av rutiner for kommunenes eierstyring. I denne forbindelse viser vi også til Eierforumets nyttige tips til kommunenes arbeid med eierskapsmeldinger, herunder bl.a. eksempler på kommuners eierskapsmeldinger og en veileder i kommunale eierskapsprosesser.

Anbefalingene har også vist seg å være et godt hjelpemiddel i forbindelse med gjennomføring av selskapskontroll, herunder som grunnlag for å fastsette kontrollkriterier.

Her kan du laste ned en pdf-versjon av de oppdaterte anbefalingene om eierskap, selskapsledelse og kontroll av kommunalt/fylkeskommunalt eide selskaper og foretak.