Kommunene må prioritere kontroll og tilsyn

Ifølge riksrevisor Jørgen Kosmo har vi blitt mer sektorstyrt. Det kan gjøre samhandling vanskelig, og det vil ofte oppstå problemer i skjæringspunktet mellom sektorene.

Riksrevisor Jørgen KosmoVi har blitt mer sektorstyrt. Det kan gjøre samhandling vanskelig og det vil ofte oppstå problemer i skjæringspunktet mellom sektorene. Dette hevdet riksrevisor Jørgen Kosmo på NKRFs Kontrollutvalgskonferanse på Gardermoen.

- Sektorene rapporterer tilbake på hva de har gjort, fremfor å rapportere på hva de har oppnådd i henhold til målene som er satt for virksomheten. Det fører ofte til krav om mer, istedenfor en debatt om målene er for høye, organiseringen er riktig eller om ressursene benyttes riktig, sa Kosmo i sitt foredrag.

Han fremhevet viktigheten av kontrollutvalgenes rolle. De skal sammen med revisjonen sørge for at de offentlige midlene blir brukt slik forutsetningen var fra politikernes side. Kontrollutvalgene må derfor sørge for at kommunestyret bevilger tilstrekkelig til kontroll og tilsyn i kommunene. Han understreket spesielt at det var viktig å ha kontroll med offentlige eide selskaper.

- Nedprioriterer dere revisjon og kontrollutvalg, blir resultatet deretter. Dere kan ikke skylde på noen, kommunestyret tar valget selv. Det er helt marginale midler som går til kontroll, i forhold til de store beløpene som ligger i kommunens forvaltning, sa Kosmo.

Riksrevisoren mente det var mest fornuftig å la offentlig forvaltning revideres av offentlig revisor, selv om regelverket åpner for private løsninger. Han begrunnet dette med særegenheten ved offentlig virkomhet.

Kosmo frykter at kommunene er for dårlige på intern kontroll. Målinger som er gjort på dette viser at kvaliteten på intern kontroll ikke er god nok i kommunene.

- Det er ikke så arbeidskrevende og byråkratisk som enkelte skal ha det til. Risikovurderinger er ikke så vanskelig om man gjør det riktig, og gjør det til vane å rullere de årlige planene. Slik kan administrasjonen og politikerne styre ressursene til de områdene hvor risikoen er størst. Risikovurderinger er avgjørende for å styre ressursene i riktig retning, der det er mest brukt for dem, sa Kosmo.