Samhandling kan skape kontrollkrøll

Gjennomføringen av samhandlingsreformen vil være krevende i seg selv for kommunene, men vil også skape utfordringer på kontroll- og tilsynsområdet.

Kommunerevisor Annette Gohn-Hellum, OsloTemaet ble belyst av kommunerevisor i Oslo, Annette Gohn-Hellum, på Kontrollutvalgskonferansen i dag.

Gohn-Hellum stilte spørsmål om kommunene er godt nok forberedt på reformen. Hun pekte på om kommunene har etablert gode rutiner og systemer for kontroll i forbindelse med utbetalinger, og om kommunene har solid nok økonomi til å håndtere reformen. Og om de har gode nok indikatorer på om reformen er tilstrekkelig finansiert.

- Kommunene vil i forbindelse med reformen få en rekke nye oppgaver. For mange kommuner vil nok disse oppgavene være krevende å håndtere. Man kan for eksempel tenke seg at kommuner tenker kortsiktig i form av å nedprioritere forebygging, sa Gohn-Hellum.

Samhandlingsreformen stiller krav om samarbeidsavtale mellom kommunene og helseforetakene. Det skal her gjøres avtale om retningslinjer for inn- og utskrivinger, og den skal definere oppgavefordelingen mellom de to.

Daglig leder Ole Kristian Rogndokken, NKRFEn undersøkelse foretatt blant de nærmere 750 deltakerne på NKRFs kontrollutvalgskonferanse viser at de færreste (15 %) kontrollutvalgsmedlemmene er orientert om hvordan deres egen kommune har tenkt å håndtere samhandlingsreformen. Kun 7 % av deltakerne har bestemt seg for en særskilt oppfølging av de økonomiske konsekvensene av samhandlingsreformen i sitt kontrollutvalg.

- Både kontrollutvalgene og revisorene må sette dette på dagsorden. Det er krevende oppgaver kommunene nå blir stilt ovenfor, og de gir åpenbart noen utfordringer til hvordan kontroll- og tilsynsrollen skal utøves, sier Ole Kristian Rogndokken, daglig leder i NKRF.

Les Annette Gohn-Hellums foredrag "Samhandlingsreformen – styrings- og tilsynsutfordringer" her » og hennes presentasjon her »