Svært få kommunepolitikere vurderer å konkurranseutsette revisjonen

Det framkommer av Fafos ferske rapport om kommunepolitikernes holdninger til konkurranseutsetting.

Fafo-rapport 2013:30 Norske kommunepolitikeres holdninger til konkurranseutsettingFafo-rapport 2013:30 Norske kommunepolitikeres holdninger til konkurranseutsetting


Konkurranseutsetting av offentlige tjenester er et politisk kontroversielt tema. I rapporten, som er finansiert av Fagforbundet, har Fafo sett på norske kommunepolitikeres holdninger til dette spørsmålet, herunder hvilke tjenester politikerne mener er best og dårligst egnet til å bli eksponert for kommunal konkurranse samt hvilke kriterier som er viktige ved valg av leverandører.

Norske kommuner produserer i hovedsak sine tjenester helt eller delvis i egen regi. Når det i rapporten hevdes at dette likevel ikke gjelder for bl.a. revisjon skyldes det at den i denne sammenhengen ikke inkluderer interkommunalt samarbeid. En slik avgrensning er uvanlig. Faktum er det at mer enn 90 prosent av kommunene og fylkeskommunene ikke har konkurranseutsatt revisjonstjenesten.

Tre av ti sier at kommunestyret vurderer ytterligere konkurranseutsetting generelt, men for revisjon særskilt er det kun to prosent som vurderer dette. Denne svært lave andelen kan tyde på at norske kommunepolitikere er godt fornøyd med dagens løsninger.

Denne svært lave andelen kan tyde på at norske kommunepolitikere er godt fornøyd med dagens løsninger.

Fafo har også sett på i hvilken grad kommunepolitikerne mener de har innflytelse på tjenestekvaliteten samt innsyn i og kontroll med de tjenestene som leveres, enten dette skjer i regi av kommunen eller av andre leverandører. Rapporten viser, ikke overraskende, at kommunepolitikerne i hovedsak har langt bedre innsyn i og kontroll med samt innflytelse på kvaliteten av tjenester kommunen selv produserer. Dette er noe landets kontrollutvalg bør merke seg ved prioritering av formål med sine bestillinger av forvaltningsrevisjon. Naturlig fokus bør være på at kommunens kontrakter med eksterne leverandører i tilstrekkelig grad sikrer omfang og kvalitet og at kommunen har en effektiv oppfølging av at kontrakten oppfylles samt å gjennomføre forvaltningsrevisjon direkte rettet mot leveransen, altså omfang og kvalitet i tjenesten som leveres.

Her kan du laste ned å lese hele Fafo-rapport 2013:30 Norske kommunepolitikeres holdninger til konkurranseutsetting »