Regjeringen skal se nærmere på momskompensasjonsordningen

I revidert budsjett varsler Regjeringen at den vil komme tilbake til ulike problemstillinger i forbindelse med neste års budsjett.

Meld. St. 2 (20152016) Revidert nasjonalbudsjett 2016Regjeringen vil komme tilbake med sin vurdering av ulike problemstillinger, og eventuelle forslag til å utnytte et mulig EØS-rettslig handlingsrom, i forbindelse med statsbudsjettet for 2017. Dette gjelder innenfor kultur, der kommunene kan operere på et marked hvor det også finnes private tilbydere.

Hovedregelen ved utleie av boliger på helse og sosialområdet er at kommuner ikke får kompensasjon når de selger eller leier ut bygg, anlegg eller annen fast eiendom til andre mot vederlag. For eksempel gis det ikke kompensasjon for anskaffelser til oppføring og drift av vanlige boliger som leies ut til beboere med særskilte behov på helse- og sosialområdet. I Sundvollen-erklæringen er det tatt inn et punkt om å inkludere borettslag og sameier, som samarbeider med kommunene om drift av helse- og omsorgstjenester, i kompensasjonsordningen. Regjeringen vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.

Regjeringen ønsker videre å utvide kompensasjonsordningen til også å omfatte privatskolers anskaffelser til oppføring og drift av internatdelen i de tilfeller hvor bo- og undervisningstilbudet framstår som koordinert og samlet, det vil si som et nødvendig hele. Regjerningen vil fremme et forslag om en slik utvidelse i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.

For nærmere om de enkelte problemstillingene vises det til Meld. St. 2 (2015–2016) Revidert nasjonalbudsjett 2016, pkt. 4.2 Om den generelle ordningen med merverdiavgiftskompensasjon for kommunesektoren »