Foreldelsesreglene i merverdiavgiftsloven og kompensasjonsloven må bli samkjørt

NKRF tar opp spørsmål om foreldelse og samarbeid vedrørende kompensasjonsloven med Finansdepartementet.

Foreldelse
Skattedirektoratet har i brev av 31. august 2010 (ref 2010/267596), som svar på klage etter bokettersyn, slått fast at fakturadato skal legges til grunn for foreldelse etter kompensasjonsloven, på samme måte som etter merverdiavgiftsloven.

NKRF er i utgangspunktet uenig i denne tolkningen da kompensasjonsloven i forhold til tidspunkt for regnskapsføring, henviser til regnskapsføring etter kommuneloven. Etter kommunal regnskapspraksis er det rett å utsette regnskapsføring av forskuddsbetalte kostnader, f.eks. abonnement, til den perioden betalingen gjelder for, eller med andre ord ikke på fakturadato. Det samme vil gjelde ved tilbakeholdt betaling på grunn av omtvistet faktura som først blir bokført etter godkjenning (tilvisning).

NKRF mener imidlertid at det ikke er tidspunktet for bokføring som er problemet, men den svært korte foreldelsesfristen for innsending av krav om kompensasjon. Etter 1. januar 2011 vil bokføringsloven også gjelde for all bokføring i kommuneregnskapet, noe som vil medføre at kommunene i alle tilfeller må forholde seg til fakturadato ved bokføring.

Slik regelverket er i dag, med en foreldelsesfrist til etterfølgende termin, er kravet for kommuner i praksis foreldet kun to måneder etter den normale innsendingsfristen. Vi erfarer at i mange tilfeller der det feilaktig ikke er krevd kompensasjon, er kravet foreldet når feilen blir oppdaget.

NKRF mener at foreldelsesreglene i merverdiavgiftsloven og kompensasjonsloven må bli samkjørt.

Merverdiavgiftskompensasjon på idrettsanlegg
Fra 2010 er det innført en egen kompensasjonsording for bygging av idrettsanlegg for bl.a. idrettslag. Kommunenes idrettsanlegg kommer ikke inn under denne ordningen, men dekkes av den ordinære kompensasjonsordningen for kommuner dersom det er til egen bruk. Finansdepartementet har i en fortolkningsuttale fra 2004 uttalt at utlån til idrettslag for en ev. symbolsk betaling også kan regnes som egen bruk.

NKRF mener at Finansdepartementet i lys av den nye kompensasjonsordningen bør vurdere om fortolkningsuttalelsen fra 2004 bør revurderes slik at også frivilliges/idrettslags tilskudd til kommunale idrettsanlegg gir rett til kompensasjon.

For å sikre symmetri i regelverket mener NKRF at det ved utleie, bør vurderes om det skal åpnes for frivillig registrering etter merverdiavgiftsloven § 3-2 for utleie til frivillige organisasjoner som får kompensasjon etter forskrift om merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner.

Her kan du lese NKRFs brev til Finansdepartementet: "Merverdiavgiftskompensasjon, foreldelse og samarbeid mellom kommune og idrettslag om bygging av idrettsanlegg"