Har Bergen kommune fått ekstremt gode avtaler eller …?

Bergen kommune har nettopp vedtatt avtaler om kjøp av revisjonstjenester. Det skal bli spennende å se hva sluttregninga blir.

Enten får Bergen kommune en dårlig tjeneste, eller så har BDO drevet med kraftig prisdumping. Begge deler er problematisk, ifølge daglig leder Ole Kristian Rogndokken, NKRF.

Dersom BDO skal levere regnskapsrevisjon for kun 1,5 millioner i året, så får Bergen kommune en langt dårligere tjeneste enn hva den har hatt tidligere. Dersom BDO har bedrevet kraftig prisdumping er det et bransjeproblem, men det kan også bli et problem for Bergen kommune, da en må forvente at BDO vil forsøke å få igjen det tapte på andre prosjekter, sier Rogndokken.

Deloitte har fått anbudet på forvaltningsrevisjon og selskapskontroll. Etter opplysninger i media skal anbudsprisen være 1 million. Nå vil denne tjenesten være avhengig av hva som bestilles, men i anbudsdokumentet som er lagt ut på Doffin, er det angitt 3000-6000 timer per år. Dersom det er sammenheng mellom angitt timetall og pris har Bergen kommune fått en veldig god avtale. Dersom anbudssummen reflekterer tidsbruk til markedspris er Rogndokken bekymret for omfanget av forvaltningsrevisjon og selskapskontroll.

Det er faretruende dersom Norges nest største kommune nå får en dårligere revisjon, sier Rogndokken. Bergen kommune forvalter store summer på vegne av innbyggerne. Revisors oppgave er å passe på at disse verdiene blir forvaltet i tråd med de politiske vedtak som blir gjort.

Kommunenes økonomiske og finansielle disposisjoner er omfattende og skiller seg fra den styringsstrukturen man har i private bedrifter. Kamp mot korrupsjon og underslag blir viktigere og samtidig mer komplisert, og det må settes av tilstrekkelig ressurser for både å kunne forebygge og avdekke misligheter.

Så får vi se når året er omme. Dersom revisjonsomfanget for Bergen kommune skal komme på et forsvarlig nivå vil jeg ikke bli overrasket om sluttregninga vil avvike ganske mye fra anbudssummen, avslutter Rogndokken.


I dagens utgave av Bergensavisen kan du lese oppslaget: "– Dumpet prisen i revisjonsanbud" »