Kommunalt ansatte og bygg og anlegg mest utsatt for korrupsjon

En gjennomgang av de siste års korrupsjonsdommer i Sverige viser at det er en overvekt av kommunalt ansatte som er på tiltalebenken.

Likeledes er bygg og anlegg en versting – sju av ti dommer gjelder denne bransjen. I 70 prosent av dommene er det nær privat eller profesjonell relasjon mellom tjenestemann og leverandør. Det fremgår av den ferske rapporten «Korruptionsdomar och offentlig upphandling», der det også pekes på at selv om dette dreier seg om korrupsjon, er det en indikasjon på at også anskaffelsesreglene kan ha vært utsatt i disse sakene.

Rapporten er en gjennomgang av korrupsjonsdommer med tilknytning til offentlige anskaffelser i svenske domstoler de siste 10 – 12 år. Hensikten har vært å identifisere faktorer og omstendigheter som kan gi grunnlag for mistanke og videre utredning av korrupsjon i anskaffelsessituasjoner. Rapporten bidrar til at det svenske Konkurrensverket og andre aktører på en tydeligere måte kan innrette sitt arbeid mot å bekjempe korrupsjon i forbindelse med offentlige anskaffelser.

Ifølge rapporten er den vanligst forekommende korrupsjonssituasjonen at en tjenestemann i kommunal forvaltning eller kommunalt selskap med nære relasjoner til leverandører, mottar bestikkelser underveis i gjennomføring av en inngått avtale – anskaffet i tråd med anskaffelsesreglene eller ikke. Slike tilbud initieres oftest av leverandøren. En annen vanlig forekommende situasjon er bygg- eller andre håndverkstjenester på den offentlige tjenestemannens private eiendom. Her er det gjerne tjenestemannen som oftest tar initiativ. Brudd på regelverket i slike sammenhenger fører ofte til at tjenestemannen blir sagt opp fra sin stilling, og at leverandører utelukkes fra kommende anskaffelser.

Av andelen fellende korrupsjonsdommer gjelder 70 prosent bygg, anlegg og andre håndverkstjenester. Av disse utgjør bygg og anlegg den absolutte majoriteten. I 70 prosent av dommene forekommer en nærhet mellom den offentlige tjenestemannen og en representant for leverandøren. Med nærhet menes her enten i arbeidsforhold eller rent personlig – ofte etablert som følge av en langvarig kontakt i forbindelse med anskaffelser. Mest vanlig i det underlaget som rapporten bygger på, er at tjenestemannen er kommunalt ansatt i forvaltning eller selskap. I de fleste dommene begås bruddet i en pågående avtalerelasjon eller i forbindelse med et kjøp.

Når det gjelder varer og tjenester, er det i 70 prosent av tilfellene den offentlige tjenestemannen som tar initiativet. Leverandøren er imidlertid svært aktiv innenfor reiser og middager.

Kilde: Anbud365.no

https://www.anbud365.no/internasjonalt/sverige/korrupsjonsrapport-kommunalt-ansatte-og-bygg-og-anlegg-mest-utsatt/