Regjeringen setter ned utvalg som skal se på generalistkommunesystemet

Det norske kommunesystemet er basert på generalistkommuneprinsippet, som innebærer at alle kommuner har de samme oppgavene uavhengig av størrelsen på, og antall innbyggere i, kommunen.

Nå vil regjeringen sette ned et utvalg som skal se på generalistkommunesystemet.

Ifølge kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) skal utvalget kartlegge og vurdere hvordan generalistkommuneprinsippet fungerer i møte med fremtidens velferdssamfunn, slik at regjeringen får et kunnskapsgrunnlag til å vurdere om det er behov for å gjøre endringer i kommunesystemet i fremtiden.

Bakgrunnen er at norske kommuner er svært forskjellige når det gjelder blant annet folketall, bosettingsmønstre, befolkningssammensetning og geografi. Dermed har de ulike forutsetninger for å ivareta funksjonene som generalistkommune.

120 av landets 356 kommuner har under 3000 innbyggere. Befolkningsnedgang og aldring i befolkningen gjør at noen av disse kommunene trolig vil få utfordringer med å levere tjenester av høy kvalitet i framtiden. Samtidig kan det ifølge Astrup hende at andre kommuner har evne til å løse flere oppgaver enn de gjør i dag.

Utvalgets mandat og sammensetning vil bli klart i løpet av høsten 2020.

Kilde: KMD

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-setter-ned-utvalg-som-skal-se-pa-generalistkommunesystemet/id2770664/