Foto: Navi Chavez / Unsplash

Sterk vekst i kostnader til pleie og omsorg

Ny rapport viser at den årlige gjennomsnittlige reelle veksten i kommunale helse- og omsorgstjenester har vært på 3,4 prosent siden 2015.

Kommunale helse- og omsorgstjenester koster kommunene mer for hvert år. Til sammenlikning med den årlige gjennomsnittlige reelle utgiftsveksten på 3,4 prosent var realveksten i kommunenes inntekter på 1,4 prosent per år.

Nordlandsforskning og UiO har på oppdrag for KS undersøkt årsaken til kostnadsveksten til kommunale helse- og omsorgstjenester i årene mellom 2015 og 2020.

Både samhandlingsreformen og reform om brukerstyrt personlig assistanse forklarer noe av veksten i kommunale oppgaver og utgifter, viser rapporten. Begge endringene ble iverksatt før 2017 og ga utslag først et par år etter. I tillegg finnes forklaringer bak kostnadsveksten internt i den enkelte kommune, knyttet til faktorer som alderssammensetning, og fysisk og mental helsetilstand i befolkningen.

Nesten hele veksten i kommunenes pleie- og omsorgstjenester kommer i aldersgruppene under 80 år. Studien viser at denne gruppen etterspør andre og flere typer tjenester enn tidligere.

Analysen viser at stadig flere mottar helsetjenester hjemme. Økningen er på 25 prosent fra 2017 til 2019, men flatet noe ut i 2020. Det er også en kraftig vekst i antall brukere som mottar praktisk bistand til daglige gjøremål, her er økningen på 75 prosent hos brukere mellom 18 til 39 år.

Ordningen der kommunene kan få refundert deler av utgiftene til ressurskrevende tjenester, kalt toppfinansieringsordningen, faller bort ved 67 år. KS har ved en rekke anledninger pekt på at dette bør endres slik at ordningen også gjelder etter fylte 67 år.

Se opptak av lanseringsseminaret og debatt med politikere og forskere om funnene i rapporten (KS)

Bekymringsmeldinger fra flere av de største kommunene om at de styrte mot store overforbruk var bakgrunnen til at KS ønsket å undersøke hvilke drivkrefter som lå bak kostnadsveksten. Det er også undersøkt om noen områder og diagnoser har vært mer utslagsgivende enn andre. I tillegg er det undersøkt hvordan veksten er fordelt mellom forskjellige aldersgrupper. Studien har også sett på spesielt på hvilke tjenesteområder som har hatt sterkest vekst, om det er snakk om hjemmebaserte tjenester, institusjonstjenester eller annet.

Lenke til rapporten "Årsaker til kostnadsvekst i pleie og omsorg":

https://www.ks.no/contentassets/5a76055351d840be8736a497917f1cc4/Arsaker-til-kostnadsvekst.pdf