Foto: Anette Heggøy / Statsforvalteren i Vestland

Kommuner har for dårlig kontroll med avløpssystemer

Statsforvalterens tilsynsaksjon hos kommunale avløpsanlegg viste at 50 av de 55 kontrollerte kommunene har brudd på regelverket. I 17 kommuner vurderte statsforvalteren bruddene som alvorlige.

Mange kommuner har ikke tilstrekkelig oversikt over hvilken miljøpåvirkning det kommunale avløpssystemet har på omgivelsene, noe som er en forutsetning for å lage gode handlingsplaner og avvikssystemer. Kunnskapen om regelverk og krav er mangelfull i mange kommuner, særlig hos kommuneledelsen.

Resultatene fra tilsynene viste at nesten halvparten av kommunene ikke har tilstrekkelig oversikt over det samlede utslippet fra avløpssystemet. Nesten halvparten av de kontrollerte kommunene har mangler angående utslipp via overløp. Det gjelder utslipp via lekkasjer på ledningsnettet og overløpssystemer, som kun skal brukes i forbindelse med teknisk svikt eller unormalt store nedbørsmengder. Konsekvensen kan bli at ledningsnett og renseanlegg blir underdimensjonert, slik at utslipp av urenset avløpsvann til miljøet øker.

70 prosent av kommunene har ikke god nok kontroll på utslippene fra renseanleggene fordi det ikke blir utført tilstrekkelige målinger eller fordi rensekravene ikke blir overholdt. I noen kommuner skyldes det for liten kunnskap om anleggsdriften, eller at renseanleggene har for lav kapasitet, eller at kommunen ikke prioriterer å oppgradere eller vedlikeholde avløpssystemet tilstrekkelig.

75 prosent av de kontrollerte kommunene har ikke vurdert miljørisiko godt nok. Det betyr at kommunene ikke har tilstrekkelig oversikt over hvilken miljøpåvirkning det kommunale avløpssystemet har på omgivelsene.

Tilsynsaksjonen omfattet hovedsakelig kommuner som ikke har hatt tilsyn innen avløpsområdet de siste årene. Hensikten var å kontrollere at kommunene tar ansvar for at hele avløpssystemet er i tråd med regelverket og gjeldende tillatelser.

Kilde: Miljødirektoratet

https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2022/januar-2022/kommuner-har-for-darlig-kontroll-med-avlopssystemer/