Foto: BBC Creative / Unsplash

Tre av ti barnehager oppfyller ikke pedagognormen

Utdanningsdirektoratet har publisert nye tall om situasjonen i norske barnehager.

Nye tall viser at tre av ti barnehager i Norge ikke oppfyller pedagognormen. Barnehagestatistikken fra Utdanningsdirektoratet viser imidlertid at det er flere barnehager enn i fjor som oppfyller pedagognormen. Men fortsatt er det 30 prosent av barnehagene som ikke har nok barnehagelærere til å oppfylle kravet, og dermed har for mange barn per barnehagelærer.

Tallene viser at 44 prosent av de ansatte har barnehagelærerutdanning, 22 prosent er barne- og ungdomsarbeidere og 5 prosent har annen fagarbeiderutdanning. Om lag 25 prosent har verken høyere utdanning eller relevant utdanning, og denne andelen er høyest i private barnehager.

Nesten 270 000 barn går i barnehage, og i dag er det 5 500 barnehager i landet. Dette viser at det blir stadig færre barnehager. Det er først og fremst blitt færre av de minste barnehagene med 25 barn eller færre. Andelen små barnehager har gått ned fra 31 prosent i 2012 til 24 prosent i dag.

Utdanningsdirektoratet har også publisert resultatene fra Foreldreundersøkelsen 2021. Den viser at foreldrene i stor grad er fornøyde (93 prosent), og at koronasituasjonen ikke ser ut til å påvirke tilfredsheten. Foreldrene er særlig fornøyde med barnets trygghet og trivsel i barnehagen. En av ti foreldre er misfornøyde med mattilbudet, mens 16 prosent er misfornøyde med bemanningstettheten (på nivå med 2019).

Kilde: Kunnskapsdepartementet

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/tre-av-ti-barnehager-oppfyller-ikke-pedagognormen/id2901255/