Foto: Florian Schmetz / Unsplash

Rapport om evaluering av hevingen av nasjonal terskelverdi for offentlige anskaffelser

Oppsummert viser evalueringen at hevingen av den nasjonale terskelverdien sannsynligvis har vært samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Oslo Economics med samarbeidspartnere har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) evaluert hevingen av nasjonal terskelverdi.

Regjeringen besluttet i 2016 å heve nasjonal terskelverdi fra 500 000 kroner til 1,1 millioner i 2017, og deretter til 1,3 millioner kroner i 2018. Formålet med oppdraget har vært å evaluere virkningene av hevingen av den nasjonale terskelverdien, og å vurdere om den nasjonale terskelverdien bør endres, eller om det bør innføres en forenklet kunngjøringsplikt for anskaffelser under den nasjonale terskelverdien.

Evalueringen viser at hevingen av den nasjonale terskelverdien sannsynligvis har vært samfunnsøkonomisk lønnsomt. Ifølge rapporten anses det som svært sannsynlig at gevinsten i form av lavere transaksjonskostnader har vært viktigere enn kostnaden av lavere konkurranse (og dermed høyere pris) i en del anskaffelser.

Dette skyldes hovedsakelig at de berørte anskaffelsene har relativt liten verdi (noe som begrenser verdien av ekstra konkurranse), og at transaksjonskostnader utgjør en stor andel av små anskaffelser. Videre begrenses de negative virkningene for tillit til offentlig sektor, innovasjon og leverandørmarkedsutvikling av at anskaffelsene som er blitt berørt av hevingen, utgjør en relativt liten andel av offentlige innkjøp, og at en relativt stor del av de mest verdifulle anskaffelsene under terskelverdi, kunngjøres frivillig i dag.

Basert på funnene i den samfunnsøkonomiske analysen anbefales det i rapporten at regjeringen beholder dagens nasjonale terskelverdi og ikke innfører en forenklet kunngjøringsplikt, eller fjerner den nasjonale terskelverdien.

Analysen indikerer at en optimal terskelverdi for en forenklet kunngjøring og for nasjonal terskelverdi sannsynligvis er noe høyere enn dagens terskelverdi på 1,3 millioner kroner dersom man kun tar hensyn til de prissatte virkningene. Samtidig taler de ikke-prissatte virkningene for en lavere terskelverdi.

Dette skyldes at en lavere terskelverdi har positive virkninger for utviklingen av leverandørmarkedet på sikt, og øker transparensen i offentlige anskaffelser som reduserer risikoen for korrupsjon.

Vurderingen er dermed at dagens nasjonale terskelverdi er nær et optimalt nivå. En endring i den nasjonale terskelverdien, eller en innføring av forenklet kunngjøringsplikt, vil også føre til tilpasningskostnader for oppdragsgivere og leverandører. Dette taler for å ikke gjøre mindre endringer i terskelverdien, og heller fortsette med dagens terskelverdi.

Samtidig viser analysen at kunngjøring av anskaffelser kan ha flere positive virkninger i form av økt tillit til offentlig sektor og økt innovasjon og utvikling av leverandørmarkedet.

Rapporten foreslår at følgende tiltak vurderes av regjering og oppdragsgivere:

  1. Øke kompetansen om bruk av del I i anskaffelsesforskriften,
  2. Oppfordre til frivillig kunngjøring,
  3. Dele informasjon om anskaffelser som ikke kunngjøres,
  4. Forenkle skjemaer for frivillig kunngjøring,
  5. Standardisering av krav,
  6. Kontrollere anskaffelser under nasjonal terskelverdi.

Kilde: NFD

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/evaluering-av-hevingen-av-nasjonal-terskelverdi/id2901782/