Foto: Brett Jordan / Unsplash

Innsyn i e-post og annet elektronisk lagret materiale

Det finnes strenge regler for når en arbeidsgiver kan gå inn i ansattes e-postkasse eller private filer. Datatilsynet har oppdatert sin veileder på området.

En personlig e-postkasse hos en arbeidsgiver er privat, selv om den ansatte bruker den for å utføre arbeidsoppgavene sine. Privat korrespondanse er i kjernen av retten til privatliv, og arbeidstakere har en høy forventning om å få ha innholdet i e-postkassen sin i fred. Innsyn i ansattes e-postkasse eller private filer, er et stort inngrep i personvernet, og det skal derfor mye til for at en arbeidsgiver har lov til å gjøre slike innsyn.

Automatisk videresending av e-post anses som en kontinuerlig overvåking av den ansattes bruk av elektronisk utstyr, og vil ikke være tillatt. Overvåking av en arbeidstakers bruk av elektronisk utstyr er nemlig forbudt, og kan bare unntaksvis skje hvis formålet er å administrere virksomhetens datanettverk eller avdekke eller oppklare sikkerhetsbrudd i nettverket. Overvåkingstiltaket må være nødvendig for disse formålene. Automatisk videresending vil neppe oppfylle disse vilkårene.

Det er derfor kun innsyn i enkeltstående tilfeller, for konkrete og lovlige formål, som kan være tillatt. Og det er bare lovlig dersom de strenge vilkårene i personvernforordningen og e-postforskriften er oppfylt.

En arbeidsgiver kan bare gjøre innsyn i nåværende eller tidligere ansattes e-post eller private filer i to tilfeller:

  1. Det første er når det er nødvendig for å ivareta driften av virksomheten eller andre berettigede interesser ved virksomheten.
  2. Det andre er ved mistanke om grove brudd på arbeidstakerens plikter.

Personvernforordningen gjelder når arbeidsgiveren vil gjøre innsyn i en ansatt sin e-post eller private filer. I tillegg kommer forskriften om arbeidsgivers innsyn i e-postkasse og annet elektronisk lagret materiale («e-postforskriften»), og som inneholder spesialregler for når innsyn er tillatt og hvordan arbeidsgiveren i så fall skal gå frem.

Hva med kontrollutvalgets rett?

Kommunaldepartementet har tidligere uttalt at kontrollutvalget ikke kan betraktes som en del av kommunen som arbeidsgiver. E-postforskriften kommer derfor ikke direkte til anvendelse. Men dersom det foreligger rettslig grunnlag for kontrollutvalgets innsyn i ansattes e-post, bør prosedyrereglene i § 3 i e-postforskriften etterleves.

Lenke til Datatilsynets oppdaterte veileder:

https://www.datatilsynet.no/personvern-pa-ulike-omrader/personvern-pa-arbeidsplassen/innsyn-epost-filer/