Foto: Nathan Dumlao / Unsplash

Etikk er fortsatt høyt verdsatt blant ansatte

Nordic Business Ethics Survey 2022 viser at ansatte verdsetter etikk på arbeidsplassen høyt. Men den viser også at et flertall føler at de har måttet gå på akkord med etiske verdier på arbeidsplassen, og et mindretall av de ansatte oppgir at de er kjent med de etiske retningslinjene på jobben.

Rapporten fra Nordic Business Ethics Initiative undersøker ansattes oppfatninger av etikk på arbeidsplassen i offentlig, privat og ideell sektor i Norden og i år også i Estland. Resultatene fra undersøkelsen ble nylig presentert på et seminar i Stockholm. Her kan du se et opptak av seminaret >>

Undersøkelsen, som gjennomføres hvert år, viser at etikk har stor betydning for flertallet av de ansatte. Av de norske respondentene oppga 83 prosent at etikk på arbeidsplassen er viktig for dem. Dette er tre prosentpoeng høyere enn det nordiske gjennomsnittet. På spørsmål om etikken ivaretas på en svært god måte i organisasjonen, svarer bare 20 prosent i Norden at det er tilfelle.

På spørsmål om etikken ivaretas på en svært god måte i organisasjonen, svarer bare 20 prosent i Norden at det er tilfelle.

På spørsmål om arbeidstakeren i løpet av de siste 12 månedene har observert at noen har gitt, krevd eller tatt imot bestikkelser, svarte 40 prosent av de norske respondentene at de hadde observert dette. Det nordiske gjennomsnittet er til sammenlikning 39 prosent.

Videre viser undersøkelsen at litt over halvparten av respondentene i Norden, 53 prosent, har observert ulovlig virksomhet på arbeidsplassen. Tilsvarende tall for norske respondenter er 54.

I tillegg oppgir 64 prosent av de norske respondentene at de har observert favorisering og nepotisme på arbeidsplassen. Det nordiske gjennomsnittet er 67 prosent. 37 prosent av de norske respondentene oppgir at de har opplevd negative reaksjoner når de har varslet om uetisk opptreden i egen organisasjon.

På spørsmål om respondentene kjenner til organisasjonens etiske retningslinjer, svarer færre enn halvparten av de nordiske respondentene positivt. Hele 26 prosent oppgir at de ikke vet om organisasjonen har vedtatt etiske retningslinjer. Når det gjelder opplæring i etisk atferd på arbeidsplassen, svarer ca. 40 prosent av de norske respondentene at det er vanlig.

Fordelt på sektorer, svarer respondentene fra offentlig sektor at 52 prosent har etiske retningslinjer, 38 prosent har varslingskanal og 39 prosent har opplæring i etikk.

Fordelt på sektorer, svarer respondentene fra offentlig sektor at 52 prosent har etiske retningslinjer, 38 prosent har varslingskanal og 39 prosent har opplæring i etikk.

53 prosent av de norske respondentene oppgir at de har måttet fravike sine personlige etiske standarder i sitt arbeid, mens fem av ti oppgir at de også har fraveket organisasjonens etiske retningslinjer. Det nordiske gjennomsnittet er tilsvarende hhv. 58 og 54 prosent.

Undersøkelsen viser at yngre arbeidstakere har større sannsynlighet for å gå på akkord med sine etiske standarder enn eldre. I tillegg viser den at kvinner sjeldnere gjør dette enn menn.

Initiativet Nordic Business Ethics består av ulike aktiviteter, som alle har som mål å øke bevisstheten om hva forretningsetikk er og gi ulike verktøy og midler for å jobbe med å bygge sterkere og ansvarlige organisasjoner, bedrifter og arbeidsplasser.

Misjon: Gi inspirasjon og innsikt knyttet til forretningsetikk og dermed påvirke og støtte enkeltpersoner og organisasjoner.

Formål: Fremme ansvarlig forretningsførsel, støtte bedriftsledere og fagfolk som deler initiativets lidenskap for å bygge mer ansvarlige bedrifter og organisasjoner gjennom å bygge beste praksis, dele erfaringer og legge til rette for dialog og nettverk.

Hovedmålgruppe: Enkeltpersoner og organisasjoner med et ønske om å utvikle, bygge og utvikle ansvarlige og sterke organisasjoner og virksomheter.

Her kan du registrere deg for gratis nedlasting av undersøkelsen:

https://www.nordicbusinessethics.com/nbes2022/