Bilde av KS sin logo for FoU-prosjekter

Klart språk gir en avkastning på minst 30 til 300 prosent

En ny effektmåling viser at offentlig sektor med stor sikkerhet vil få en avkastning på 30 til 300 prosent ved å investere i klarspråksarbeid.

Kvalitativt er det godt dokumentert at klart språk har positive effekter. Nå lanserer KS en FoU-rapport der samfunnsøkonomer fra Menon Economics har klart å tallfeste noen av de økonomiske gevinstene.

For mange kommuner kan det være vanskelig å prioritere klarspråkprosjekter med uklare gevinster. Forutsatt at klart språk i kommunal sektor fører til en rekke ønskelige utfall, er det hensiktsmessig å motivere kommuner til å gjennomføre slike prosjekter gjennom å belyse og kvantifisere gevinstene på saksbehandlersiden.

Gevinstene ønskes derfor i dette tilfellet først og fremst kartlagt på saksbehandlersiden. Disse gevinstene er selvsagt også viktig å kartlegge i seg selv, siden en gevinst i kommunal saksbehandling er en gevinst for hele samfunnet.

Basert på omskrivinger av to kommunale tekster som retter seg mot mottakere av kommunale tjenester, finner Menon Economics at klart språk utløser gevinster i norske kommuner. Gevinstene de har identifisert er relativt sikre samtidig som de er relativ beskjedne i størrelse.

Verdien av klart språk er størst hvis omskrevne tekster kan deles mellom kommuner og gjenbrukes.

Verdien av klart språk er størst hvis omskrevne tekster kan deles mellom kommuner og gjenbrukes.

Kilde: KS

https://www.ks.no/fagomrader/digitalisering/kompetanse-og-verktoy/klart-sprak-i-kommunesektoren/klart-sprak-gir-en-avkastning-pa-minst-30-til-300-prosent/