Nye retningslinjer for private granskinger

Advokatforeningens hovedstyre har vedtatt nye, reviderte retningslinjer – Regler for god granskingsskikk.

De nye retningslinjene for private granskinger innfører blant annet et prinsipp om å lage saksbehandlingsregler for alle granskninger.

Det er også et styrket fokus på menneskerettighetene, noe som blant annet innebærer at den som granskes skal gjøres kjent med anklagene mot seg, gis vern mot selvinkriminering og reell adgang til kontradiksjon.

De nye retningslinjene erstatter Advokatforeningens retningslinjer fra 2011 og er ifølge foreningen ikke et metodeverk, men inneholder overordnede prinsipper som gir økt rettssikkerhet, og er en utdyping av Regler for god advokatskikk (RGA), på linje med Retningslinjene for forsvarere.

I forordet påpekes det at granskinger er innbyrdes svært ulike. Retningslinjene er derfor av generell og overordnet karakter. Målsetningen med retningslinjene er sammen med RGA å etablere regler og rutiner som er normgivende og med det etablere «prinsipper for god granskingsskikk».

Retningslinjene for privat granskninger skal ivareta kravene både til en rettferdig prosess, kontradiksjon og privatliv. Foreningen har ønsket å lage et regelsett som skal passe i alle situasjoner. Høyesterett har slått fast at granskning er et advokatoppdrag som er underlagt Regler for god advokatskikk, dersom advokaten foretar vurderinger.

Retningslinjene gjelder i utgangspunktet for advokaters arbeid med granskninger, men bygger på grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, og bør derfor også anvendes i private granskninger som foretas av representanter for andre yrkesgrupper, presiseres det i forordet.

Retningslinjene gjelder i utgangspunktet for advokaters arbeid med granskninger, men bygger på grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, og bør derfor også anvendes i private granskninger som foretas av representanter for andre yrkesgrupper ...

Granskingen skal på ethvert trinn av prosessen ta hensyn til følgende elementer:

  • Prosessen skal være rettferdig og skal gjennomføres innen rimelig tid.
  • Prosessen skal ta hensyn til rettssikkerhet og forutberegnelighet.
  • Uskyldspresumsjonen.
  • Berørte skal gjøres kjent med anklagene mot seg.
  • Berørte skal gis anledning til å uttale seg og forsvare seg gjennom verifisering og kontradiksjon.
  • Berørte skal gis vern mot selvinkriminering.
  • Berørte kan la seg representere av advokat eller annen rådgiver.

Kilde: Advokatbladet

https://www.advokatbladet.no/granskning/her-er-de-nye-retningslinjene-for-private-granskinger/195719