Bilde av logoen til Direktoratet for forvaltning og økonomiforvaltning (DFØ)

Ny veileder i samfunns­økonomiske analyser

Den nye veilederen fra DFØ skal gjøre det enklere å gjennomføre samfunnsøkonomiske analyser. Metodene for å gjennomføre analyser er forbedret, med en mer stegvis og praktisk tilnærming.

Samfunnsøkonomiske analyser bidrar til at politikere og andre beslutningstakere får kunnskapsbaserte, gjennomtenkte og transparente beslutningsgrunnlag når de skal ta stilling til forskjellige tiltak.

Målgruppen for veilederen er de som skal utføre analyser i departementer og underliggende virksomheter, de som skal bestille analyser og ledere som skal ta beslutninger om valg av tiltak.

Veilederen kan også være relevant for konsulentselskaper og andre utredningsmiljøer som skal gjennomføre utredninger på oppdrag fra statlige virksomheter. Universitets- og høyskolesektoren, kommunesektoren, interesseorganisasjoner, politikere og media er andre som kan ha interesse av innholdet.

Veilederen beskriver fallgruver og gir praktiske tips og eksempler på bruk av metodene. De største endringene er gjort innenfor temaene problembeskrivelse (her inngår nullalternativet) og vurdering av virkninger (prissatte og ikke-prissatte virkninger).

Lenke til DFØs Veileder i samfunnsøkonomiske analyser:

https://dfo.no/veileder-i-samfunnsokonomiske-analyser