Tillit i framtida

LEDER | Tillit, etikk, kunstig intelligens, kommuneøkonomi og velferd, er stikkordene for Kontrollutvalgskonferansen, som går av stabelen 29. og 30. januar på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport.

Disse temaene er tilsynelatende uavhengig av hverandre, men også her henger alt sammen med alt.

Vi er stolte over at Norge scorer høyt på tillitsskalaen. Det er høy tillit mellom innbyggerne og myndighetene, og mellom innbyggerne seg imellom. Sivilsamfunnet i Norge er sterkt og levende, og bidrar til dette tillitssamfunnet. Er tilliten mer verdt enn oljen? Hør hva Alexander W. Cappelen, professor ved Norges Handelshøyskole, har å si om den saken.

Så er det slik at tillit vinner man ikke for alltid. Den må fortjenes gang etter gang. Hvordan er statusen i dag? Vi har sett tegn på at tilliten har vært satt på prøve. Det dreier seg om budsjettkutt, nedleggelse av videregående skoler, bemanning på sykehjem m.m. Og da er vi med ett inne på temaet kommuneøkonomi.

Så er det slik at tillit vinner man ikke for alltid. Den må fortjenes gang etter gang.

Det ser ikke så lyst ut som det har gjort før. Vi går trangere tider i møte, og hvilke konsekvenser kan det få for tillit – og gapet mellom forventingene og det vi klarer å levere i velferdssamfunnet vårt? Og dermed kommer temaet velferd også inn som et stikkord.

Må vi organisere velferdssamfunnet på en annen måte i framtida, og er det på tide at vi er mer realistiske om hva som kreves av oss framover? Vi snakker ikke bare om penger, men om mennesker. Er vi mange nok i yrkesaktiv alder? Eller er problemet at for mange står utenfor arbeidslivet? Dette får vi belyst i samtaler med en stasforvalter, en kommunedirektør med flere. Og så vil Ulf Andersen, statistikksjef i NAV, fortelle oss hvor landet ligger. Er velferdsstaten på vei mot vippepunktet?

Må vi organisere velferdssamfunnet på en annen måte i framtida, og er det på tide at vi er mer realistiske om hva som kreves av oss framover?

Tillit går som en rød tråd gjennom alt vi driver med. Tillit dreier seg også om fravær av korrupsjon og kriminalitet. Hvordan skal vi sikre oss mot det? Vi får gjester fra Sverige, Økokrim med flere som vil snakke om hvordan vi skal unngå kriminelle nettverk som tapper det offentlige for ressurser og gjør livene utrygge for innbyggerne – og som dermed truer tilliten i vårt samfunn.

Kan trang kommuneøkonomi gjøre at vi tøyer de etiske grensene? At vi tar snarveier som bidrar til mindre åpenhet og mer korrupsjon. Hvordan er det med anskaffelsesregelverket i en slik situasjon? Hør blant andre konkurransedirektør Tina Søreide snakke om det. Dessuten vil Dagfinn Høybråten, leder av Kommunesektorens etikkutvalg reflektere om den etiske kommunen finnes.

Kan trang kommuneøkonomi gjøre at vi tøyer de etiske grensene?

Og så har vi kunstig intelligens. Hva har det med dette å gjøre? Jo, kanskje kan bruk av ny teknologi, herunder kunstig intelligens effektivisere kommunal sektor, slik at de tidkrevende oppgavene går fortere? Men det er også et etisk spørsmål. Er det grenser for hvordan vi kan bruke kunstig intelligens? Og kan det true demokratiet og det vi tenker på som sant og usant? Og ikke minst: Hva er kunstig intelligens? Eirik Solheim vil på en levende og lettfattelig måte vise oss hva kunstig intelligens er.

Dette og mer til vil være tema på Kontrollutvalgskonferansen 2025. Meld deg på – for den er i høyeste grad relevant for landets kontrollutvalg. Det har med demokrati og fellesskapets verdier å gjøre. Vi sees på Gardermoen!

Og til slutt: Godt nytt år til dere alle – på vakt for fellesskapets verdier.

Lenke til kontroll & revisjon nr. 1/2025:

https://www.nkrf.no/kontroll-og-revisjon/2025/1

Denne artikkelen ble publisert i kontroll & revisjon nr. 1/2025