Økonomisk press, kompetansemangel og demografiske endringer utfordrer dagens styringsmodell – og regjeringen ønsker nå å se med friske øyne på hvordan staten bør styre kommunesektoren.
Det er et klokt og nødvendig tiltak. At staten erkjenner behovet for å tenke nytt om forholdet mellom lokal frihet og nasjonale krav, vitner om vilje til å ruste offentlig sektor for fremtiden. Imidlertid må større frihet gå hånd i hånd med tydelig ansvarlighet.
Det er her kontrollutvalgene og revisjonen har en nøkkelrolle – ikke først og fremst som systemets voktere, men som garantister for at innbyggerne fortsatt kan ha tillit til hvordan fellesskapets ressurser forvaltes.
En mulighet for tillitsbasert styring
Når regjeringen nå åpner for å redusere detaljstyringen og gi kommunene større handlingsrom, kan det gi rom for lokale tilpasninger og smartere løsninger – nærmere innbyggernes behov.
Uavhengig revisjon og løpende kontroll gjennom kontrollutvalgene bidrar til dette – ved å ettergå om ressursene brukes slik de er ment, om målene nås, og om tjenestene har ønsket effekt.
Forutsetningen for en slik tillitsreform er at kommunene har gode systemer for styring, kontroll og evaluering. Det handler ikke om å kontrollere for kontrollens skyld, men om å skape kunnskap, læring og forbedring. Uavhengig revisjon og løpende kontroll gjennom kontrollutvalgene bidrar til dette – ved å ettergå om ressursene brukes slik de er ment, om målene nås, og om tjenestene har ønsket effekt.
Innbyggerne i sentrum
Kontroll og revisjon handler i bunn og grunn ikke om systemer og rutiner, men om mennesker. Om eldre som skal få verdig omsorg, barn som skal lære og trives på skolen, og familier som trenger støtte i krevende livssituasjoner. Når kontrollutvalget stiller spørsmål ved økonomiske disposisjoner eller tjenestekvalitet, er det på vegne av nettopp disse innbyggerne.
Her er forvaltningsrevisjon et særlig viktig verktøy: ikke for å peke finger, men for å gi innsikt i hvordan tjenestene virker – og hvordan de kan bli bedre.
En mer fleksibel kommunesektor vil gi politiske og administrative ledere større mulighet til å prioritere og organisere tjenestene lokalt. Samtidig øker behovet for å dokumentere og forklare hvordan valg tas, og hvilke resultater de gir. Her er forvaltningsrevisjon et særlig viktig verktøy: ikke for å peke finger, men for å gi innsikt i hvordan tjenestene virker – og hvordan de kan bli bedre.
Ny dynamikk – nye forventninger
Dersom kommunekommisjonen anbefaler færre detaljerte krav fra staten, vil variasjonene mellom kommunene kunne øke. Det åpner for innovasjon, men også for forskjeller i kvalitet og prioriteringer.
Dette understreker betydningen av en aktiv og våken lokal kontrollfunksjon – som forstår lokale forhold, men også ser dem i lys av prinsipper som likebehandling, effektiv ressursbruk og rettssikkerhet.
Det er ikke kommunens beste som sådan som står i sentrum – det er innbyggernes rett til gode tjenester, trygg økonomi og åpen forvaltning.
Kontrollutvalgene og revisorene må følge med i utviklingen og tilpasse sitt arbeid. Det krever høy kompetanse, god dialog med kommunestyret og evne til å se fremover. Men aller viktigst: de må aldri glemme hvem de jobber for. Det er ikke kommunens beste som sådan som står i sentrum – det er innbyggernes rett til gode tjenester, trygg økonomi og åpen forvaltning.
En kommisjon for fellesskapets verdier
Regjeringens initiativ til en ny kommunekommisjon kan bli et viktig vendepunkt i utviklingen av det norske folkestyret. Ved å tenke nytt om styring og ansvar, kan vi både ta bedre vare på ressursene våre og skape en kommunesektor som er mer robust, mer tilpasset lokale forhold – og mer i stand til å møte framtidas utfordringer.
Da må også kontroll og revisjon anerkjennes som en del av løsningen. Ikke som en bremsekloss, men som en konstruktiv kraft for læring, åpenhet og tillit.
Da må også kontroll og revisjon anerkjennes som en del av løsningen. Ikke som en bremsekloss, men som en konstruktiv kraft for læring, åpenhet og tillit.
I en tid med endring og omstilling er det nettopp slike funksjoner vi trenger for å holde kursen – og for å sikre at den nye friheten faktisk fører til bedre tjenester for folk der de bor.
Lenke til kontroll & revisjon nr. 3/2025: