Det offentlige kjøper varer og tjenester for omtrent 780 milliarder årlig.
Anskaffelsesregelverket gir regler om hvordan offentlige oppdragsgivere skal gå fram når de kjøper varer, tjenester eller bygge- og anleggsarbeider. Over tid har det blitt innført ulike bestemmelser om hvilke samfunnshensyn som skal ivaretas. I dag er de ulike samfunnshensynene spredt i lov og ulike forskrifter. Forslaget om å samle disse bestemmelsene skal gjøre det lettere å finne fram i regelverket.
Fakta om lovforslaget
- Endrer lovens formål til at formålet skal være effektiv og bærekraftig bruk av samfunnets ressurser, og at begrepet bærekraft defineres i ordlyden. Det foreslås også at loven skal bidra til at det offentlige opptrer på en tillitvekkende måte.
- Samler og samordner bestemmelsene om samfunnshensyn i anskaffelsesregelverket, og tar bestemmelsene inn i loven.
- Ny bestemmelse om sikkerhet- og beredskap som synliggjør handlingsrommet for å ivareta sikkerhets- og beredskapshensyn i offentlige anskaffelser.
- Ny bestemmelse som pålegger oppdragsgiver en plikt til å ha en anskaffelsesstrategi og -rutiner. Bestemmelsen kan bidra til at oppdragsgiver følger opp samfunnshensyn på en mer helhetlig og effektiv måte, og kan bidra til økt ivaretakelse av samfunnshensyn i offentlige anskaffelser.
- Innslagspunktet for når regelverket kommer til anvendelse heves fra 100 000 kroner eksklusive merverdiavgift til 300 000 kroner eksklusive merverdiavgift.
- Endringer som skal legge til rette for å vedta enklere regler for mindre anskaffelser i forskrift. Forslaget om å oppheve anskaffelsesloven § 4 om grunnleggende prinsipper, medfører at de EØS-rettslige prinsippene ikke lenger skal gjelde for de mindre anskaffelsene som ikke omfattes av EØS-retten. Dette vil kunne innebære forenkling og redusert ressursbruk.
Kilde: NFD