Mindre kommuner kan ha stor nytte av å samarbeide med større kommuner: Tilgang til stordriftsfordeler og ekspertise, reduserte kostnader og økt kapasitet, for å nevne noe.
For større kommuner, på den annen side, er ikke fordelene like åpenbare. Enkelte opplever til og med ulemper ved å samarbeide med mindre kommuner, som økte kostnader og utfordringer knyttet til koordinering. I tillegg til disse utfordringene klarer store kommuner seg dessuten ofte med egne ressurser. Likevel inngår de ofte flere samarbeid enn de mindre kommunene.
Hvorfor det er slik, er et av spørsmålene som undersøkes i studien «What’s in It for the Big Ones? How City- and Suburban Municipalities Vary in Their Motivation to Collaborate».
Studien er gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom forskere fra Universitetet i Agder (Sara Blåka og Dag Ingvar Jacobsen), NORCE (Einar Leknes) og Telemarksforsking (Bent Aslak Brandtzæg og Erik Magnussen), og er publisert i tidsskriftet Urban Affairs Review.
- Les også: What's in It for the Big Ones? How City- and Suburban Municipalities Vary in Their Motivation to Collaborate (Sage Journals)
Forskerne undersøker både hva som motiverer store kommuner til å samarbeide med små – og også om det er forskjell i motivasjonene mellom kommuner av forskjellige størrelser.
Forskerne undersøker både hva som motiverer store kommuner til å samarbeide med små – og også om det er forskjell i motivasjonene mellom kommuner av forskjellige størrelser.
For å finne svaret på disse spørsmålene, ser studien nærmere på seks av Norges største byer og deres nabokommuner ved hjelp av 34 intervjuer med 46 informanter i totalt 21 kommuner. I intervjuene kommer det tydelig fram at samarbeidene er viktige for mindre kommuner.
Studien finner at de større kommunene ofte motiveres av årsaker som går utover forbedring av kommunens tilbud. I tillegg til at de, lik de mindre, motiveres av effektivitetsgevinst, finner forskerne to andre hovedårsaker til at større kommuner inngår samarbeid med mindre:
- Strategisk valg – tilgang til ressurser
Mindre kommuner kan sitte på ressurser de større kommunene ikke kontrollerer. En årsak til å inngå samarbeid, kan dermed være å få tilgang til disse ressursene. - Forventinger om regionalt lederskap og økt legitimitet
De større kommunene møter eksterne forventninger om å ta lederskap i regionen, og bistå de mindre kommunene rundt seg. Dette er en viktig del av motivasjonen, men kommuner som sikrer rollen som regionale ledere oppnår også andre fordeler i tillegg til å innfri disse forventningene:
I konkurransen om statlige, og andre, støttemidler stiller regioner som har en samlet front sterkere. Dermed kan de større kommunene øke sin egen legitimitet og konkurranseevne nasjonalt, ved å ta en tydelig rolle som leder for interkommunale samarbeid i sin region.
Kilde: Telemarksforsking