Den nye kommuneloven trer i kraft høsten 2019

Stortinget vedtok 11. juni ny kommunelov. I dag har Kongen i statsråd avgjort at storparten at den nye loven vil tre i kraft når de nye kommunestyrene og fylkestingene konstitueres til høsten.

Det er kommunestyre- og fylkestingsvalg 9. september 2019. Det enkelte kommunestyret og fylkestinget må ha konstituerende møte innen utgangen av oktober 2019. Det vil være et godt egnet tidspunkt for å sette i kraft den nye loven.

De fleste kapitlene vil tre i kraft fra og med det konstituerende møtet i det enkelte kommunestyret og fylkestinget ved oppstart av valgperioden 2019–2023. Det gjelder kapittel 1 til 13, 17 til 27 og 30 og 31, som handler om de generelle bestemmelsene i loven, bestemmelsene om folkevalgte og administrasjonen og bestemmelser om interkommunalt samarbeid. I tillegg gjelder det bestemmelser om egenkontroll i kommunene og statlig kontroll og tilsyn.

Les også: Ny budsjett- og regnskapsforskrift på høring

Kapitlene i loven vil således tre i kraft på ulike tidspunkt, avhengig av når det enkelte kommunestyret eller fylkestinget har sitt konstituerende møte etter valget. De resterende kapitlene, blant annet økonomibestemmelsene, trer i kraft 1. januar 2020. Kapitlet om internkontroll trer i kraft på et senere tidspunkt.

Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartentet

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/den-nye-kommunelova-trer-i-kraft-hausten-2019/id2623246/