Foto: Marcelo Uva / Unsplash

Momskompensasjon – Veiledning om økonomisk aktivitet og svømmeanlegg

Skatteetaten har utarbeidet en praktisk veiledning til Finansdepartementets fortolkningsuttalelse om merverdiavgiftskompensasjon ved bygging og drift av kommunale svømmeanlegg.

Finansdepartementet har 18. desember 2020 gitt en fortolkningsuttalelse om merverdiavgiftskompensasjon ved bygging og drift av kommunale svømmeanlegg. Det nærmere tema er i hvilken utstrekning en kommunes aktivitet med å tilby publikum adgang til svømmehall mot betaling rammes av konkurranseregelen i kompensasjonsloven § 4 annet ledd nr. 4.

Kommunale svømmeanlegg benyttes ofte til ulike formål. Svømmeanlegget benyttes gjerne til bl.a. lovpålagt svømmeundervisning for barn og ungdom, utlån eller utleie til idrettsklubber og adgang for publikum mot betaling. Det må derfor også foretas en avgrensning av de forskjellige aktivitetene i svømmeanlegget.

Les også: Ny tolkning av regelverket for mva-kompensasjon for kommunale svømmeanlegg (kontroll & revisjon)

Rammen for Skatteetatens veiledning er kommunens vederlag fra publikum som er unntatt fra merverdiavgiftsplikt, jf. merverdiavgiftsloven § 3-8 annet ledd. Inngangspenger til svømmeanlegg som kan betegnes som opplevelsessentre (ofte betegnet som badeland), er avgiftspliktig omsetning, jf. merverdiavgiftsloven § 5-10. Her foreligger det altså fradragsrett, slik at det ikke blir spørsmål om merverdiavgiftskompensasjon, jf. merverdiavgiftskompensasjonsloven § 4 annet ledd nr. 1.

Lenke til Skatteetatens praktiske veiledning:

https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/uttalelser/prinsipputtalelser/merverdiavgiftskompensasjonsloven--4-annet-ledd-nr.-4--veiledning-om-okonomisk-aktivitet-og-svommeanlegg/